Радев връчи мандата на рожденичката Нинова, двамата си размениха цветя и бонбони

Ще направим всичко, което зависи от нас, за да има редовно правителство, обеща лидерът на БСП

16.01.2023 | 10:08 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев връчи на БСП третия мандат за съставяне на правителство. Преди това държавния глава връчи букет червени рози на рожденичката Корнелия Нинова. 

"След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство, ви възлагам да посочите кандидат за премиер. Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясни политически отговорности. Във времена на силно политическо противопоставяне, БСП не само успя да съхрани диалога с всички партии, но и показа, че може да прави компромиси и да влиза в коалиции заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодействия еднакво добре с новите и старите формации в парламента", заяви Радев.

"Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство. Желая ви успех", каза още държавният глава.

Нинова връчи на президента Радев пълномощията да получи мандата, както и кутия бонбони, за да се почерпи за нейно здраве. "С удоволствие", отбеляза президентът.

"Благодаря за доверието. Разбираме тежестта на ситуацията и отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, за да има редовно правителство. Доказахме в предишни опити, че можем да разговаряме разумно и спокойно с колегите от другите партии. Ще продължим в този дух да търсим съгласие за редовен кабинет, който е така необходим на страната ни", подчерта Нинова.

Пред президентството Нинова обяви, че от БСП ще предприемат 4 стъпки. Ще свикат Националния съвет на БСП, ще поискат мандат за преговори с всички партии, ще поканят на лидерска среща председателите на другите партии. След това биха започнали да работят по състава и приоритетите на правителството.

"Все още има шанс за правителство. Представяме си, запазвайки различни идеологически позиции, да търсим онова, което в момента ни събира - инфлация, цени, доходи, нов бюджет, План за възстановяване и устойчивост... Всичко ще става пред медиите. Всички даваме сметка, че ще бъде трудно, но не е невъзможно и трябва да опитаме. Нямаме кандидат за премиер. Ще държим мандата разумно време. Ако постигнем съгласие за кабинет, ще ни трябва повече време да уточним състав и задачи. Президентът постави въпроса за приемането на закони в парламента. Бързо разпускане на НС би лишило държавата от много възможности", обясни Нинова.

Тя не смята, че едно редовно правителство е длъжно да следва политиките на служебния кабинет.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС