Обречен мандат? Партии с условия за еврото, F-16 и очакване за "политическо кръвосмешение"

ДПС и ДБ не коментираха получената папка от Нинова

16.01.2023 | 17:47 Редактор: Елеонора Танева

Третият мандат вече е връчен на БСП. Не закъсняха и първите реакции на останалите политически сили. За разговори, но не и преговори се обявиха от ГЕРБ-СДС и заявиха, че ще участват в лидерска среща с БСП, ако бъдат поканени на такава. 

"Ние трябва да уважим усилията на всяка парламентарна група, на която ѝ е връчен мандат и която се очаква да го реализира. Винаги има нужда от разговори, не говорим за преговори. Винаги има нужда от разговори, когато касаят бъдещето на държавата ни", категорична беше Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Ако бъдем поканени на такава среща, ние ще вземем участие, но не очаквайте подкрепа от СДС за БСП – това няма как да се случи", категоричен беше председателят на СДС Румен Христов. 

От "Продължаваме промяната" очакват също разговор с БСП, като се надяват на съдействие по политиките, които вече предложиха. 

"Ние естествено ще разговаряме с тях, защото за нас е изключително важно да се използват абсолютно всички възможности в рамките на този парламент да се създаде работещо правителство", заяви Даниел Лорер. 

От "Възраждане" поставиха ултиматум - ще отидат на разговори с левицата, стига  БСП да услужи с 21 подписа за референдума за еврото. Диалог ще се води още за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", оръжието за Украйна и втората партида изтребители F-16. Костадинов определи като нулева вероятността за съставяне на правителство с третия мандат.

"Защото просто няма как да стане, има взаимоизключващи се политически сили, които вече са заявили, че няма как да участват в правителство, ако участва другата. Ако не станем свидетели на често срещащото се в родната политическа фауна явление – наречено политическо кръвосмешение", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

От "Български възход" препотвърдиха позицията си, че ще направят всичко, което зависи от тях, за съставянето на кабинет. Остават и на позицията, че е нужно коалиционно споразумение с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения.

От ДПС и "Демократична България" не коментираха темата, но и двете формации вече обявиха, че са готови на разговори, а подкрепата остава под въпрос.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)