България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Партиите се готвят за избори, гражданите не оказват никакъв натиск

Проф. Мария Пиргова и Милен Любенов смятат, че служебно правителство ще управлява още дълго

05.01.2023 | 09:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

От "Продължаваме промяната" заявиха, че ако декларацията им не бъде подкрепена в петък от парламента, то мандатът ще бъде върнат неизпълнен в понеделник или вторник.

"Това, че правителство няма, не е новина, с това живеем след 2 октомври и партиите се ориентират към нови избори. Президентът предпочете да даде доста дълъг период за подготовка на партиите за преговори, но нищо не се случва и не виждаме нищо ново в поведението на "Продължаваме промяната", заяви политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

Тя отбеляза, че партиите предпочитат да бъдат в парламента, да разтягат времето, а взаимните критики между президента и партиите са част от играта. Гостът обясни, че той държи 50% от властта със служебното си правителство, но това му е дадено от партиите и ако беше предложил бюджет, щяхме да бъдем на прага на президентско управление.

"Партиите се готвят за избори. Беше ясно преди връчването на втория мандат, че той няма как да се реализира, защото позициите на партиите са ясни още след края на изборите. Цялата политика, която ГЕРБ води, е да разедини партиите от бившето управляващо мнозинство. Това е политика на разделяй и владей", посочи политологът Милен Любенов пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Пиргова, от "Продължаваме промяната" не искат правителство, а са тръгнали към нови избори още след 2 октомври. Проблемът е, че изборите, които ни се предлагат в последните 2 години и тези, които ще се предложат тази пролет, не са избори, защото това, че отиваме до урните, не означава, че избираме, тъй като няма нещо ново за избиране.

"Партиите са оставени от гражданите да правят каквото си искат, а големият дисбаланс в обществото е липсата на лявото. След като гражданите не оказват никакъв натиск на политиците, политиката се превърна в разпределяне на пари, обществени поръчки, управление и назначение на агенции на министерства и т.н., чрез които партиите разпределят средства", добави тя.

По думите на Милен Любенов партиите не се обединяват, защото продължават да стоят разделителните линии между тях. Едните искат да променят модела на управление, така че и правораздавателната ни система да заработи ефективно, а другите олицетворяват този модел. Той смята, че разделителните линии ще съпътстват българската политика и след предсрочните парламентарни избори. Причината - проблемите не могат да бъдат разрешени, докато старите партии не осъзнаят, че трябва да направят вътрешни реформи, за да се рестартира системата.

Проф. Пиргова е категорична, че "Продължаваме промяната" не заявява никаква готовност за управление. Сериозното нещо, което трябва да се предложи, е коалиционно споразумение, а не декларация, смята политологът.

"Трябва коалиционно споразумение и ние го видяхме в предишния парламент. В някаква степен в момента всяка партия се опитва да спечели дивиденти, да не я припознаят гражданите като единствен виновник, че отиваме на поредните предсрочни избори. Ако има вина, тя е на партията победител, която инициира вот на недоверие", изтъкна Любенов.

"Не виждаме опит за поемане на отговорност нито от партиите, нито от гражданите. Президентът обира критиките, защото носи отговорност в момента, но сме го натоварили с изпълнението на управлението и ще го натоварваме повече, защото се дърпаме от отговорност и изпълняваме това, което ни дадат отвън", коментира проф. Пиргова.

Любенов е на мнение, че големият риск на предстоящите избори е гласуването с хартиената бюлетина, затова политическите партии трябва да подходят отговорно и да има гаранции, че няма да има сериозни нарушения, които след това да доведат до оспорване на изборните резултати.

Проф. Пиргова очаква управление на служебно правителство доста дълго - дори и след следващите избори. Милен Любенов подчерта, че местните избори са важни за политическите партии, защото те разчитат на тях, а годината ще бъде като миналата – с кризи, но той се надява на нормализация.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.