България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо се превърнахме в хейтъри и само за ядене и пиене ли мисли българинът?

Психологът Младен Владимиров и PR експертът Пепи Димитрова коментираха негативното начало на годината

05.01.2023 | 09:36 Редактор: Тодор Петров

Деца убиха мъж във Видинско заради половин бутилка ракия. На този фон - филмът за Христо Ботев повече раздели обществото, отколкото да го обедини около героя.

"Допуснали сме децата да имат изградено мнение за качеството на ракията. Ние не работим с децата. Има нещо общо между филма за Ботев и убийството - то е, че не искаме да се реформираме. Останахме да не правим нищо по отношение на децата. Големият проблем е, че на децата им се продава алкохол и тютюн, а ние никак не санкционираме това. Мислим как да накажем родителите, които най-вероятно са на гурбет", коментира психологът Младен Владимиров в "България сутрин".

По думите му сме толерантни към това колко много се пие алкохол в България. 

"Българинът иска да има мазнина в корема и много алкохол. Това направихме и по време на Ковид. Когато се забавляваме и когато сме много притеснени, ние искаме да пием. Ние си пием, поливаме бебе. Започваме с алкохола и свършваме с него", категоричен е Владимиров.

PR експертът Пепи Димитрова oтказва българите да се самоопределяме през тези прояви. 

"На територия, обитавана от 8 млн. души, където и да е по света, със сигурност в рамките на празниците се е случило убийство. Много вероятно то да е било също толкова абсурдно. Какво значи "българите сме"? Това общество си има едно ядро. Аз считам, че това са българите - свестни и читави хора. Това не значи, че не виждам проблема", заяви тя пред Bulgaria ON AIR и добави, че в последните години сме се превърнали в хейтъри.

"23-годишен полицай е от поколението на милениумите. Имаме дете алфа, което е присъствало на убийството на човека с ракията. Когато имаш кадрова необезпеченост в МВР, ти подбираш какво да е. А това какво да е, то е дошло бързо да "разкеши". Тези млади хора искат да пораснат през алкохол и бързо да станат възрастни", каза още Владимиров. 

Според него цялостно разпадаме държавата, а културата следва съдбата на футбола ни. 

"С такова убиване на културата пренасочваме гнева от силните на деня към един човек. Не мразим тези, които са поръчали или финансирали филма, а сега ще удряме едно чучело", посочи психологът.

"Полицаят каналджия е абсурд и аз вчера се шокирах. Около мен мъжете казаха, че в цял свят е така. Големият въпрос е какво ще се случи оттук нататък. Нямаме постоянство в решаването на някои проблеми", изтъкна Пепи Димитрова.

Тя коментира казуса с новия филм за Ботев по следния начин:

Някой от коментаторите каза, че режисьорът е "убил" Ботев. Това е просто една кинопродукция. Филмът е направен с много самодейност. Режисьорът не е намерил финансиране и отишъл при кмета. Нека нямаме толкова големи изисквания към тази продукция. На локално ниво имаме склонност към феодалното управление. 

PR експертът обърна внимание, че непрекъснато се занимаваме с нисшите човешки прояви. Просто сме нещастни - идва от това, че си говорим само за лоши неща. Непрекъснато се самобичуваме, настоя Димитрова.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа