"Максим Генчев уби Ботев": Филмът за революционера разедини нацията

За наследниците му лентата показва истината

04.01.2023 | 18:59 Редактор: Петя Кръстева

И вторият исторически филм, режисиран от Максим Генчев, предизвика скандал. Този път лентата е за Христо Ботев и събитията през 1876, когато революционерът повежда 200 мъже, за да помогне на въстаналите българи. 

2 часа и 23 минути - толкова е дълъг филмът "Ботев". Оказва се, че това е достатъчно време, за да успее да разедини нацията и да обедини критиците. Разбира се, в социалните мрежи.

"Възстановката трябваше да завърши с идването на кораба Радецки в езерото Ариана", отбелязва писателят Георги Господинов.

Според рекламиста Радослав Бимбалов фактът, че "един милион българи били гледали филма за Ботев по БНТ е касов геноцид". 

"Ще си замълча- евала, снимали, правили, докато не ни се получи, трябва да се опитва да се разкаже историята", написа журналистът Мартин Карбовски.  

За да се стигне до заснемането на филма, стотици родолюбиви българи изпращат дарение. Премиерата му е на 03.03.2022г.

"Идеята е, че много деца гледат филма. Даже едно дете във Видин е възкликнало- сцената е скандал между Каравелов и Ботев- ама не може така, това е Ботев! За мен е признание, че този филм трябва да отиде при младите българи", коментира Максим Генчев. 

Въпреки че филмът не е документален, има претенция да е образователен. Според историка и режисьор Искрен Красимиров има неточности. Красимиров е писал научен труд за смъртта на Ботев и е категоричен, че не намира никаква допирна точка. 

"Разбирам, че режисьорът цели холивудски подход, екшън, драма, напрежение, но ако не се опираш на историческите факти за Ботев и Левски, губиш публиката, губиш децата, а те са най-важни", заяви той. 

Според Красимиров исторически факти сочат, че Ботев е прострелян от четник, а не от черкезин. Няма документи, а само спомените на сина на Баба Тонка- Никола Обретенов. През годините той пък давал 8 пъти различни показания. За наследниците на Ботев филмът обаче показва истината. 

"Максим Генчев и неговият екип се придържат към тази историческа истина, че войводата загива от ръката на черкезин, който изстрелва фаталния куршум и всичко останало е фон", каза по отношение на продукцията правнука на брата на Ботев - Боян Ботйов.

Александър Ботйов е на мнение, че коментарите, че "Максим Генчев е истинският убиец на Ботев" не са верни, тъй като революционерът завинаги ще остане в историята. 

Освен Максим Генчев, сценарист на продукцията е и Десислава Ковачева, която е и продуцент. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и Стиляна Георгиева. 


1
2 rate up comment rate down comment 1
Някой
преди 1 година
Никола Обретенов е убиецът на Ботев, черкезинът не е имал снайпер, че да го улучи от 2 км при това на смрачаване. Сигнализирай за неуместен коментар