България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Режисьорът на новия филм за Ботев: Не обичам да работя със звезди, дразнят ме

"Деян Жеков, като го чуе човек как говори, няма как да не го вземе", сподели Максим Генчев

07.03.2022 | 09:33 Редактор: Здравко Черкезов

За да върви България напред, всеки трябва да открие частица от Ботев в себе си. Това коментира държавният глава Румен Радев след прожекцията на новия български филм- "Ботев". Тя се състоя на 3 март в столичното кино "Люмиер". Как се прави филм за Ботев?

"С голямо сърце. И с родолюбива нагласа", сподели режисьорът на "Ботев" Максим Генчев пред "България сутрин".

"Ботев" е вторият филм на Генчев за българските национал-революционери след "Дякон Левски" (2015). И смята да продължи поредицата с отец Паисий, с Раковски и всички "големи българи".

"Филмът наистина е в клишето "от народа, за народа", но е реалност за нас. 1500 човека да дойдат и да подадат ръка... Никой не гарантираше, че ще се завърши филма, но те рискуваха и помогнаха", каза режисьорът и благодари във ефира на Bulgaria ON AIR на всички, отделили средства за направата на филма.

Генчев разкри и как е избрал Деян Жеков да влезе в главната роля на Христо Ботев.

"Не обичам да работя със звезди, те ме дразнят. Защото приемат поредна роля за тях. Взимам неизвестни актьори, които се идентифицират с образа съответно на Левски, сега на Ботев. Деян, като го чуе човек как говори, няма как да не го вземе", изтъкна той.

По думите на режисьора героите днес са всеки един от нас. "Ние издържаме този живот без война, а сме във военно положение. Дупките, повишените цени, безработицата... Имаме много обстоятелства, които преодоляваме. Във всеки един човек живее нашият герой, който издържа", посочи Генчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК