България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Максим Генчев и Десислава Ковачева готвят нов филм за Иван Александър и Иван Шишман

"Филмът "Гераците" сякаш ни ориса да работим с националните ни ценности", смятат двамата

18.07.2022 | 08:32 Редактор: Петя Кръстева

Отбелязваме 145 години от рождението на Димитър Иванов Стоянов, творил под псевдонима Елин Пелин. По този повод на територията на родното му село Байлово ще се проведат чествания. 

Филм по класическа творба се създава емоционално. Това е единственият начин да се припокриеш с респекта и неудобството на посегнеш на класическа творба. Това е порив, който вече 15 години не ме напуска, когато правя филми, свързани с българската литература или български национални революционери. Това заяви режисьорът Максим Генчев в ефира на "България сутрин"

"Филмът "Гераците" е първият ни игрален проект и той сякаш ни ориса да работим с националните ни ценности. Вярвам, че Елин Пелин ни дава енергия в този момент и ние имахме честта да снимаме в родния му дом в Байлово", коментира продуцентът Десислава Ковачева

В отговор на въпрос каква е била причината да изберат именно Байлово за своя снимачна площадка, Генчев подчерта, че това им е предоставило възможност да спестят средства, тъй като "локацията, хотелите, прехраната и транспортът на екипа са най-голямото перо в производството на един филм".

"Самият Елин Пелин ни се появи. Още преди 15 години трябваше да снимаме как Елка се удавя в реката и Маргалакът я спасява. Понеже нямахме материална възможност да снимаме на река, видях, че над една каца се е изобразил Елин Пелин. За нас това беше знак и си казах, че ще удавим Елка в кацата", разказа Генчев за работата си.  

По думите му най-трудната част от работата по филма е била да съчетае ролите на режисьор и актьор. 

"Вярваме, че градът, който приема да носи името на писателя Елин Пелин, е зареден с творческа енергия и задължението да твори завинаги", категорична бе Ковачева за Bulgaria ON AIR. Оказва се, че това е единственият проект, финансиран от самата община.

"Само няколко големи града в България в момента имат програма за кино произведения, а виждате, че това е нещо вечно - създаден е преди 15 години и ни връща към наши национални ценности", констатира Ковачева. Тя бе категорична, че Елин Пелин и "Гераците" са ги орисали да работят по националните теми.

В резултат на работата им се "раждат" проекти като "Дякон Левски", а преди няколко месеца излезе и филмът за Христо Ботев.

Ковачева отбеляза, че наскоро са спечелили конкурс за заснемането на филм за любовта между Иван-Александър и еврейката Сара, чийто плод е Иван Шишман.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК