България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изпращаме катастрофална енергийна година, Европа не инвестира, за да има евтин газ

"Ядреният синтез е мечтата на енергетика", каза Боян Рашев

14.12.2022 | 08:03 Редактор: Искра Ангелова

Исторически енергиен пробив. Американски учени са отключили "почти неограничен, безопасен, чист" източник на енергия. При ядрен синтез са получили повече енергия, отколкото е била използвана в процеса на създаването ѝ. Нещо, което се постига за първи път от близо 70 години.

"Ядреният синтез е мечтата на енергетика. Водородните ядра започват да се размножават, това е възможно да се случи при много високи температурно налягане, каквито са постигнати в този експеримент. Това нещо е правено много пъти досега, но за първи имаме нетен позитивен енергиен резултат", каза експертът по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че от 70 години се работи по това.

"Най-накрая се постига нетен позитивен резултат. Това, което е получено, може да стопли 10 литра до такава температура, че може да заври. След 20 години може и да имаме комерсиално приложение. Има още много проблеми, които трябва да бъдат решени, за да може това нещо от лабораторията да стигне до приложение, да се появят централи на ядрен синтез", допълни Рашев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му сме далеч от това.

"Новината е страхотна, но тя няма да ни стопли тази зима. Ако това нещо успеем да го направим в комерсиални размери - това е безкрайна енергия. Всичко ще стане изключително евтино, което ще има огромно въздействие. Имаш ли безкрайна енергия - може да произвеждаш всичко. Тя е еквивалент на безсмъртието в медицината", поясни експертът по управление на околната среда и ресурсите.

И е категоричен, че ще бъде трудно да се контролира.

"Страната, която има контрол върху тази технология, ще бъде икономически тотално доминираща в света. Светът се контролира от този, който има най-много енергия, неслучайно САЩ е страната, която го прави. Те използват цялата тази енергия, за да произвеждат много неща, включително оръжия. Китай иска да има същото положение", добави Боян Рашев.

Той подчерта, че изпращаме най-катастрофалната година от енергийна гледна точка.

"Това, което се случи тази година, е, че разходите за енергия стигат около 13% от БВП на планетата. Те буквално изяждат това, което ние произвеждаме. Цените станаха изумителни, имахме рекордни цени на газа. А цената на въглищата е тази, която се качи най-много. За първи път Китай няма ръст на енергийното потребление тази година заради политиката за нулев Ковид. Ако Европа иска да намали цената на енергията - трябва да се сдобие с евтин газ и нефт. Ако разчитаме само на внос отнякъде - няма как да стане, трябва инвестициите да се върнат в тези сектори. Отдавна тя не инвестира в тях", каза още експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.