България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Дебатът в НС е предизборен, минимален е шансът за редовно правителство

Доц. Борислав Великов, Красимир Премянов и Стефан Софиянски изразиха надеждите си за съставяне на кабинет

29.11.2022 | 09:47 Редактор: Ирена Бакърджиева

Приключиха консултациите при президента Румен Радев, следва да бъде връчен първият мандат на ГЕРБ-СДС. 

"Такава политическа немощ, каквато сега демонстрират в 48-ото НС, отдавна не сме виждали. Това НС, ако иска да бъде полезно за хората, трябва да се занимава с Плана за възстановяване, а виждаме изоставане", заяви председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов в студиото на "България сутрин".

Председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов е на мнение, че няма никакъв шанс да се състави правителство. Според него е страшно, че този парламент е нископредставителен, а българските избиратели не гласуват, защото нямат доверие.

"Първата задача на политическите сили е да се постараят да върнат доверието на избирателите, защото на нас ни е нужна политическа система, която се основава на доверието на българския избирател и на натиска на българския избирател върху тези, които е избрал да изпълняват ангажиментите, поети от тях. И този, и следващият мандат нямат шанс да бъдат реализирани успешно. Благодарение на това, че президентът дава определено време, може да се свърши някаква работа и да се отиде на избори във възможно оптимално време – март", каза Премянов пред Bulgaria ON AIR.

"Доверието съвсем го сринаха в последните дни с тези спорове около Изборния кодекс, но все пак така успешно да се опитваш да изградиш доверието на хората и в самия изборен процес да ги откажеш и от машини, и от хартиена бюлетина, това е много лош ход на нашите съвременни политици", посочи доц. Великов.

Според него решението е да се стигне до "някакво споразумение за третия мандат за съставяне на някакво правителство", но с подкрепата на мнозинство в парламента.

"В парламента се води дебат, който носи предизборния характер. За съжаление, се бяга от съществените проблеми. Предизборното говорене унищожава и малкото време, което има този парламент", смята Премянов.

По думите на председателя на Съюза на свободните демократи - Стефан Софиянски, обединение вляво или вдясно рано или късно ще има. Той определя ГЕРБ като лява партия, а за СДС каза, че се е предал на партията на Борисов. Според него "Продължаваме промяната" трябва да потърси по-сериозна стратегия и идеология.

"Христо Иванов беше 6 месеца министър на правосъдието и вицепремиер в правителството на Борисов. Тогава не знаеха ли какво представляват ГЕРБ, Борисов и провалите на политиките? Ние сме най-бедната държава в Европа през целия мандат на Борисов. Много тежък провал, който се отразява на всички ни, и в Шенгенското пространство и в разширяването на Западните Балкани", добави Софиянски.

Той е на мнение, че обединение трябва да се направи около 2-3 неща – стегнато правителство от 10-12 души, да няма министри за щяло и нещяло, да е със стегната класическа структура и да се поеме сериозно отговорността. Второто нещо, около което трябва да се обединят, според него, е Планът за възстановяване и развитие, а третото е много твърда позиция на правителството за влизането ни в Шенген.

"Освен самолетите има други приоритети, има къде да влагаме средства. Трябва да се отличават всички политически цели с патриотизъм. Трябва самочувствие, съзнание, че ние сме държава с принос в ЕС и не може страни по чисто вътрешнополитически причини да си позволяват да третират България като втора категория членове на ЕС. Най-важната тема е активно гласуване на избирателите", заяви Премянов.

Доц. Великов коментира, че ако няма истински парламентаризъм и демокрация, а псевдолозунги, дразги и крамоли, това ще отблъсне хората. Той добави, че политиците имат твърде малко време, за да докажат, че са достойни за повече гласове. Неговата надежда за съставяне на правителство е 10%.

Софиянски има надежда за съставяне на правителство, но за целта от ГЕРБ трябва да се откаже от мандата си, за да се създаде неутрално правителство. Премянов пък залага на нови избори.

Гледайте целия разговор във видеото.