Радев: Предоставих време на партиите да намерят консенсус за съставяне на кабинет, не виждам резултати

Президентът отново призова по-бързо да се сформира правителство

28.11.2022 | 17:50 Редактор: Вяра Димова

Консултациите при президента на финалната права. Днес Румен Радев разговаря с най-малката партия "Български възход". Оттам изразиха готовност да подкрепят кабинет с ясни принципи и евентуално коалиционно споразумение.

Президентът отново разкритикува депутатите и призова по-бързо да се сформира правителство.

"Измина вече месец, предоставих достатъчно време да излязат от конфронтационната риторика на изборите и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет. Но не виждам резултат в тази посока напротив", заяви Румен Радев. 

От "Български възход" отговориха, че и за тях в момента съставянето на кабинет е от първостепенно значение.

"Най-важното решение е да се създаде мнозинство, което да подкрепи кабинет. Повтаряйки предизборната риторика, че отивайки на избори, може тясно партийни въпроси да бъдат решени, но не могат да се решат проблемите на хората", каза председателят на "Български възход" Стефан Янев.

Според Янев е редно всяка партия да излъчи контактна група, която да участва в разговори, и така, ако има общи приоритети, да бъде сключено коалиционно споразумение. За "Български възход" няма "червени линии", които да пречат на създаването на правителство, освен една: "Единствената ни червена линия е националния интерес на България".

Ако се стигне до връчването на трети мандат и той се озове в ръцете на Стефан Янев, първите разговори ще бъдат с "Демократична България", а след това с по-големите в парламента. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Като наблюдавам българските политици и се сещам за 2 произведения: МЕРАКЪТ НА ЧИЧО ДЕНЧО на Михалаки Георгиев и ОТ НИЩО НЕЩО на Шекспир. Сигнализирай за неуместен коментар