Стефан Янев при президента: Най-важното решение е да се състави мнозинство

Според него разговорите и усилията за кабинет са основополагащи

28.11.2022 | 15:12 Редактор: Вяра Димова

Политическите сили, които евентуално ще излъчат редовно правителство, трябва първо да сключат коалиционно споразумение. В него трябва ясно да са разписани правилата, по които ще функционира коалицията, подкрепяща кабинета, както и нейните приоритети. Това обяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев на консултациите при президента Румен Радев.

Това са последните консултации преди президентът да връчи първия проучвателен мандат - на ГЕРБ-СДС. Втори са "Продължаваме промяната". Президентът вече обяви - третият, ако се стигне до него, ще бъде връчен след Нова година. Ако има предсрочни избори, те пък ще са най-рано през март.

"Вместо да се ангажира със съставяне на правителство, да се занимава с проблемите, които пряко касаят българските граждани и да се фокусира върху проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост, и други важни проектозакони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс", каза държавният глава.

"Най-важното решение е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет. Предсрочните избори няма да решат никакви проблеми, които вълнуват гражданите и обществото. Трябва да има диалог", подчерта Янев.

"Радвам се, че задавате тона в посока проблемите на парламента и проблемите, които гражданите очакват, че партиите ще предложим като варианти за решение. Съгласен съм, че ние сме най-малката парламентарна група и трудно бих могъл да кажа, че нашето поведение определя поведението на цялото НС, но заявявам, че нашето поведение е устойчиво и от самото начало не тръгнахме да търсим конфронтация, а зададохме тон на диалог. Именно решаването на проблемите на хората, на дневния ред, на ежедневието, предсказуемостта в живота, са важните въпроси, да се търсят решения", допълни той.

"Дебатът за промени в ИК не е от непосредствена необходимост. Разговорите, усилията за кабинет са основополагащи", категоричен бе Янев.

"Усилията са ни насочени към това диалогът да даде резултат. За нас не е от значение кой ще е водещият в дадена коалиция, а мисля, че гражданите скат да има управление и правителство", отбеляза той.

"Ако се стигне до трети мандат, кризисният вариант пак включва разговори с всички партии, независимо на кого ще се даде третият мандат", заяви Янев.

"Този тип коалиция, която ще излъчи правителство, трябва да се базира на коалиционно споразумение с ясни правила как функционира коалицията, с ясни приоритети, които се отнасят до дневния ред на обществото", добави Янев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)