България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви са перспективите пред културния маршрут "Кирил и Методий"?

"Маршрутите имат за цел да бъдат развивани недобре развити туристически дестинации", каза проф. Славия Бърлиева 

22.11.2022 | 07:56 Редактор: Ваня Кузманова

В Силистра пристигнаха мощите на светите братя Кирил и Методий. Те ще останат за вечно поклонение в катедралната църква "Св. апостоли Петър и Павел".

"Маршрутът на Кирил и Методий е на Съвета на Европа. Той е от 48-те маршрута, които са обозначени със специалния знак на Съвета на Европа, който се постига след доста трудна селекционна процедура. Този културен маршрут беше иницииран през 2013 година, а беше факт през 2021 година. Тези маршрути имат за цел да обединят населението на Европа. Да покажат значимостта на различните културни традиции, които битуват на нашия континент, като се запазят изконните ценности, които защитава Съветът на Европа", посочи зам.-директорът на Кирило-Методиевския център при БАН проф. Славия Бърлиева в студиото на "България сутрин". 

Тя изтъкна, че Кирил и Методий са патрони на Европа, а традицията им би била много подходяща за обединение и създаване на нагласи на една общоевропейска идентичност. 

"За маршрута получихме голяма подкрепа от Българската православна църква. В над 130 храма в България патронът е Кирил и Методий. Това е един от символите на почитта на Кирил и Методий. Маршрутът е част от една система от маршрути. Те имат за цел да създават знание по някаква тема", сподели проф. Бърлиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че тези маршрути имат за цел да бъдат развивани недобре развити туристически дестинации, да подпомагат малки населени места със собствен бизнес. 

И заключи, че за съжаление, в България много малко са известните маршрути. Те могат да се намерят на сайта на Cultural Routes, Council of Europe, който се поддържа от Института за културните маршрути на Съвета на Европа в Люксембург. 

Гледайте целия разговор във видеото.