Десетки вярващи се поклониха пред мощите на Кирил и Методий в Силистра

Частиците от телата им са дарение за вечни времена от украинската православна църква

21.11.2022 | 15:43 Редактор: Ваня Кузманова

Десетки вярващи се стекоха в православния храм "Св. апостоли Петър и Павел" в Силистра, за да се поклонят пред мощите на Кирил и Методий. Те са дарение за вечни времена от украинската православна църква. 

Очаква се дунавският град да се превърне в дестинация за поклонение, благодарение на мощите на светите брат.

"Считам, че постоянното присъствие на мощите на светите братя Кирил и Методий ще бъде от голямо значение за развитието не само на град Силистра, но и за област Силистра, тъй като те са световноизвестни, допринесли са със своето свято дело в световен план за развитие на културата, просветата и духовенството - не само на страната ни, но и на много православни държави по целия свят", заяви областният управител Николай Неделчев. 

Значението на светинята е огромна и за църквата. Вълнението си от пристигането им не скри и доростолският митрополит. 

"Мощите ни се даряват от архимандрит Тихон, който е от украинската православна църква. Изпратил е сертификат за достоверността на светите мощи. Те ще останат за вечни времена в Силистра, за поклонение на внуците ни и на правнуците ни и да ги закрилят", посочи доростолският митрополит Яков. 

В рода на Мария Христова има над 60 учители и затова за нея е изключително ценно, че може да отдаде специална почит на братята. 

"От сърце се радвам, че донесоха мощите в нашата църква, в нашия град, дано да се оправи градът и цяла България – мир, любов, всичко да има в цял свят и да няма война", каза мирянинът и читалищен деец Мария Христова.  

Местните духовници ще се молят над частиците за благоденствието на цяла България. С тяхното пристигане Доростолската епархия вече има най-много свети мощи от всички епархии в Българската православна църква.

Вижте повече в репортажа.