България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Променят ли машините и ще купуваме ли скенери за бюлетините?

Изпълнителният директор на "Сиела норма" Веселин Тодоров: Флашките не позволяват принтиране на повече гласове

21.11.2022 | 09:37 Редактор: Ирена Бакърджиева

На следващите избори ще се гласува смесено – с хартиени бюлетини и с машини. Това реши на второ четене Правната комисия в парламента. Остава да видим как ще гласуват депутатите в пленарната зала.

Сигурността на машинното гласуване

"Засега нищо няма да се промени в машините от гледна точка на софтуера и хардуера, но това е нещо, което ще разберем, когато се пусне търг за обслужване на машините", заяви изпълнителният директор на "Сиела норма" Веселин Тодоров в студиото на "България сутрин".

Според него твърде много хора са говорили за сигурността на машините, без да разбират. Той бе категоричен, че флашките не позволяват принтиране на повече гласове за конкретни партии, защото има твърде много системи и мерки за защита.

"Обикновено хората виждат грешка номер 101 и 205, а колегите, за да е по-информативно, вкарват някакъв текст. Това е готово съобщение от ресурсния файл, което се взема при дадена ситуация", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в сегашните предложения няма изискване машините да нямат вътрешна и флашпамет и това е въпрос на решение на ЦИК.

Скенери за хартиени бюлетини

"Тези машини са скенери, които са интегрирани с урната, така че избирателят не пуска хартиената бюлетина в урна, а я пуска в тази машина, след като гласува по традиционен начин. Така че хората, които се страхуват от сензорен екран, ще могат да гласуват с бюлетина", обясни Тодоров.

Той уточни, че след това гласовете могат да се броят един по един, но скенерът генерира резултат върху памет и хартиен протокол, така че да може при евентуално оспорване на изборите съдът и експертите да проверят какво е станало.

На въпроса, ако се наложи да се купуват такива скенери, дали "Сиела норма" ще кандидатства за закупуването им, той отговори, че ако отговарят на изискванията, ще участват, но процесът до получаването им би отнел поне 6 месеца.

Нова хартия за машините

"Ние досега сме купували хартия от САЩ. Предпочитаме да работим с български доставчици, има спецификации, които ЦИК определя. Защитата е от това какво в последния момент ЦИК ще определи като спецификации, така че да няма подобна хартия бързо и масово произведена за някакви фалшиви разписки", подчерта Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.