Протестиращите искат импийчмънт на президента, обградиха БНТ и барикадираха изход

Десетки полицаи и жандармеристи влязоха в телевизията през задния вход

18.11.2022 | 20:28 Редактор: Ирена Бакърджиева

Протест срещу хартиените бюлетини започна малко след 18:00 часа пред парламента. Основното искане на хората е да не се провеждат промени в Изборния кодекс и да не се връщаме отново към гласуване изцяло с хартиени бюлетини. От трибуната се чу искане за импийчмънт на президента Румен Радев и възгласи "Тук не е Москва".

Протестът прерасна в шествие, което стигна до БНТ, където е предаването "Панорама". В него участие има Йордан Цонев. Протестиращите обградиха всички входове на обществената медия и барикадираха един от изходите. Десетки полицаи и жандармеристи влязоха в БНТ през задния вход.

"Преди малко повече от денонощие "хартиената коалиция" взриви законодателния процес в България. Приеха се набързо и на тъмно изменения, без да са консултирани в широк обществен дебат, без да се спази законодателната процедура. Между първо и второ четене бяха внесени съществени изменения в Изборния кодекс, които изцяло преобръщат философията, на законопроекта, който беше приет на първо четене, рушат доверието в изборния процес и са в ущърб на демокрацията в България", заяви Надежда Иванова от "Демократична България".

Тя посочи, че внасят предложение за временна комисия, защото искат разглеждането на тези изменения да спре, както и процесът по приемане на този законопроект и дебатът за ненужните изменения в изборния процес да започне отново.

"Подмяна на вота на българските граждани. Те искат да върнат фалшивите бюлетини, искат 150 хил. бюлетини пак да бъдат задраскани по фалшив начин. Просто те са царе на старите техники и искат отново да накарат българите да се чувстват като едни глупаци, на които някой им подменя вота. Ние заставаме твърдо срещу това, но хубавото е, че не сме сами", категоричен е съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Към парламента полетяха и ролки тоалетна хартия. Основното искане остава - хартиената бюлетина да не се въвежда, защото това ще върне манипулацията в изборите.

Снимка: Bulgaria ON AIR