"Промяната" и ДБ част от протеста, Лорер: Толкова столичани в дъжда показват, че темата е важна

"Хората чакат да се създаде правителство. Какво става с първия мандат", пита ген. Атанас Атанасов от "Демократична България"

18.11.2022 | 19:18 Редактор: Ирена Бакърджиева

Все повече стават хората на протеста срещу връщането на хартиената бюлетина като метод на гласуване. Към тях се присъединиха и част от депутатите на парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и на "Демократична България". Сред тях са Кирил Петков - съпредседателят на "Продължаваме промяната" и Даниел Лорер, както и ген. Атанас Атанасов от "Демократична България".

Хората се недоволни от връщането на хартиената бюлетина в Изборния кодекс, а парламентарните групи на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" предлагат да се направи временна комисия, която да обсъди нещата, преди те да влязат в зала на второ четене. 

"Дали това е най-важното нещо за българското общество, трябваше ли БСП заедно с ГЕРБ и ДПС да хвърлят страната отново в мисли за избори, малко след като влязохме в този парламент", пита Даниел Лорер.

"Хората чакат да се създаде правителство. Какво става с първия мандат? Постоянно се обясняват ГЕРБ, че имат толкова важни неща за решаване, ами съставете правителство да ги решавате. Не мога да разбера какво се случва. Това е отклоняване и на общественото внимание от неспособността на Борисов и на ГЕРБ да създадат мнозинство", категоричен е ген. Атанасов.

"Аз съм горд, че когато се избираше Правната комисия на парламента, не гласувах за Чолаков, защото виждате на какво прилича тази Правна комисия, това е пълно безобразие, 18 часа, хората спяха, събуждаха се, а в същия момент днес стана ясно, че обществено обсъждане не е проведено", добави ген. Атанасов.

"Мислихме, че идваме в парламента, за да се грижим за хората, да направим правителство, което да управлява стабилно. Вместо това отново обсъждаме предизборен кодекс и то с със скорост от 100 предложения на час. Това беше комисията онази нощ. Пълна срамота, така се подкопава доверието на всички в работата на парламента и в изборния процес. За нас е важно преди всичко да се разбере посланието и мисля, че толкова много столичани в работен ден и в дъжда казват ясно, че темата е достатъчно важна за обществото. В сряда, ако внесат този изборен кодекс в зала, ние ще сме там, за да отстояваме прозрачността на изборите", заяви Лорер.

Снимка: Bulgaria ON AIR