Манолова: Ще бъдем неми наблюдатели на безчинстването на политиците с хартиените бюлетини

Тази вечер ще има протест срещу промяната в изборните правила, които според недоволните ще върнат изборните измами

18.11.2022 | 18:15 Редактор: Ирена Бакърджиева

След всичко, което се случи в пленарната зала, се събра протест пред Народното събрание. Движението по бул. "Цар Освободител" вече е спряно, тъй като хората са завзели пространството пред парламента. Кордон от полиция охранява сградата на парламента, а хората въпреки дъжда, който се излива в центъра на София, са се събрали, за да се обявят срещу връщането на хартиената бюлетина. Те отново настояват вотът и изборите да се провеждат с машини. Според тях, ако се върне хартиената бюлетина, изборите ще бъдат манипулирани и ще се върне статуквото.

По-рано през деня имаше и инициатива от страна на Мая Манолова, като тя също се яви пред парламента заедно с нейните съпартийци от "Изправи се, България" и се обявиха срещу хартиените бюлетини. Имаше и своеобразен флашмоб, в който бяха разнасяни протоколи от избори и бяха шредьовани пред сградата на парламента.

"Ние ще бъдем неми наблюдатели на това как хора от "хартиената коалиция", партийни функционери от ГЕРБ и от ДПС, вероятно ще се включат и БСП, след като връщат този порочен модел, ще безчинстват с хартиените бюлетини и ще пишат в протоколите, каквото им хрумне, по начина, по който го правиха досега. Затова сме тук, да се противопоставим на този атентат срещу демокрацията, на този опит за пореден път да бъдат откраднати изборите", заяви лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова.

Пред парламента излезе и Надежда Йорданова от "Демократична България", която също подкрепи протеста. Подкрепа има и от друга политическа сила - "Продължаваме промяната". По-късно се очаква и други депутати да се присъединят към недоволството. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR