Ще срути ли връщането на хартиената бюлетина и последните мостове между партиите?

"Това, което се случи тази нощ,  беше един фарс, нападение срещу демокрацията", смята Андрей Гюров

17.11.2022 | 18:52 Редактор: Петя Кръстева

Скандали и напрежение възникнаха в парламента заради хартиената бюлетина. На среднощно заседание, продължило близо 17 часа с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП -  правната комисия реши да гласуването да се извършва и машинно, и на хартия. Депутатите постигнаха мнозинство и по въпроса за закриването на район "Чужбина". С новите поправки се вдига и прагът за броя на заявленията, необходими за секции зад граница. Народните представители взеха решение и да бъде закрит обществения съвет към ЦИК. 

Започналото в 14:30 часа в сряда заседание на правната комисия приключи малко след 8 часа тази сутрин. А решението да се върне хартиената бюлетина стана повод за скандал още в първите минути на пленарното заседание. 

"Това, което се случи тази нощ,  беше един фарс. Нямаше нищо общо с парламентаризъм - подигравка, при която всички маски паднаха, нападение срещу демокрацията", коментира председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. След демонстративното излизане на депутатите от ДБ и "Продължаваме промяната" от пленарната зала лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви "мафията напуска". 

Последва среща между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", след която двете формации излязоха с обща позиция.

По време на нея съпредседателят на ДБ Христо Иванов подчерта, че се е сглобила "коалиция на реванша". А от партията на Кирил Петков отново поставиха условие към БСП - да не подкрепят предложението за връщането на хартиената бюлетина в залата, защото в противен случай, няма да водят преговори за съставяне на кабинет с тях. 

"Тяхна воля, ние не насилваме никого, но да се знае от сега кой ще провали възможността за редовен кабинет", контрира го Корнелия Нинова. 

Последваха и обвинения от "Продължаваме промяната" към ГЕРБ.

"Г-н Борисов играе куклен театър", смята Кирил Петков.

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че се вдига излишен шум около темата.  Последва и официална реакция от ГЕРБ в парламента, които изразиха готовност да променят предложенията си за район "Чужбина" , закриването на обществения съвет към ЦИК и за вдигането на прага за заявления, необходими за разкриване на секции зад граница. Решенията на правната комисия се очаква да влязат за разглеждане в пленарната зала в петък.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.