"Продължаваме промяната" и ДБ настояват временна комисия да гледа промените в Изборния кодекс

Искат да върнат измамите с хартиените бюлетини, заяви Кирил Петков

18.11.2022 | 12:06 Редактор: Тодор Петров

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще внесат проекторешение за временна комисия, която да разгледа промените в Изборния кодекс. Това обявиха лидерите на партиите Кирил Петков и Христо Иванов по време на съвместно изявление в Народното събрание. 

Целта на комисията е в рамките на месец да разгледа предложенията, внесени между първо и второ четене, и да намери работещи решения, които да върнат доверието в изборния процес. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че дебатът за Изборния кодекс може да стартира отново, ако ГЕРБ оттеглят предложенията си. По повод критиките за машините Петков допълни:

"Министерският съвет на партия ГЕРБ избра и гласува тези машини. Не Мадуро, а Борисов избра тези машини. ЦИК с председател от квотата на ГЕРБ ги избра. Но нека да говорим за важните теми. Няма да коментирам чувалите с лъжи, които чухме тази сутрин. През цялото време искаме да говорим за бюджета и за реалните проблеми на хората. А БСП, ГЕРБ и ДПС избраха да отворят Изборния кодекс. Защо избраха точно този приоритет? Защо имат фиксация върху Изборния кодекс? Това ли е най-важното за българските граждани?", заяви Петков.

"Знаете ли защо? Защото искат да направят подмяна на вота на българските граждани. Искат да върнат измамите с хартиените бюлетини. Искат да затворят Обществения съвет, който ги критикува. Искат да превърнат тези машини в просто принтери. Искат да усложнят гласуването на българите в чужбина. От тази трибуна искаме да кажем – държим да видим оттеглянето на целия законопроект", каза още лидерът на "Продължаваме промяната".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)