България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Божанов, ДБ: ГЕРБ, БСП и ДПС превръщат машините за гласуване в принтери

"Надявам се наистина да са разбрали, че са пресолили манджата", коментира депутатът

18.11.2022 | 08:47 Редактор: Тодор Петров

Депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов заяви, че мнозинството в парламента опитва да направи изборните правила в своя полза.

"Явно ГЕРБ искат толкова бързо този законопроект да бъде прокаран, че да има среднощно заседание на правната комисия. Имало е дълги заседания, но такова нещо не е имало. Това издава неистово бързане. Най-притеснителната промяна е, че не просто се връща хартиената бюлетина. Превръщат машините в принтери - вече не съхраняват информация и не броят. Смятат хората, които правят грешки. Машината е добра в това да брои, но сега на практика се изхвърля", настоя той в студиото на "България сутрин".

Бившият министър на електронното управление подчерта, че тези машини са купени по времето на ГЕРБ с Министерски съвет на ГЕРБ и доминирана от ГЕРБ Централна избирателна комисия.

"Няма нито едно валидно съмнение и доказателство, че има манипулация на вота с машините. ГЕРБ, БСП и ДПС постоянно повтарят, че някой пипа машините. Аз съм обвиняван неведнъж от г-н Борисов, че лично променям резултата. С ритник да прокарват Изборен кодекс и след това да кажат: Объркахме се, елате да си говорим, може да го разглеждаме като тактика за пред хората. Надявам се наистина да са разбрали, че са пресолили манджата", каза още Божанов пред Bulgaria ON AIR.

Запитан за отношенията между "Демократична България" и БСП, народният представител от ДБ отговори:

Вратата към БСП се затваряше доста бързо в последните месеци. След началото на войната БСП зае неприемлива за нас позиция по редица гласувания. Нашите разминавания там са големи.

Гледайте целия разговор във видеото.