България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Александър Андреев: Промяна на Изборния кодекс, но само след широк обществен дебат

Въвеждането на двете форми ще затрудни обработката на гласуването, смята бившият председател на ЦИК

18.11.2022 | 08:18 Редактор: Тодор Петров

Депутатите от ресорната комисия решиха да върнат хартиената бюлетина, да премахнат изборен район "Чужбина". Друга идея, получила зелена светлина, е съставът на ЦИК да се увеличи от 15 на 25 души. 10 са последните промени в Изборния кодекс.

"Щом депутатите са решили да внесат промени, това означава, че има такава нужда. Въпросът е дали всички промени е необходимо да бъдат направени в този момент и последователност. За промяна на начина на гласуване трябва да има по-широк обществен дебат. Въвеждането на преброителни центрове също изисква по-голямо общество обсъждане", коментира бившият председател на Централната избирателна комисия Александър Андреев в "България сутрин".

Според него казусът с район "Чужбина" може да поставим редица въпроси, свързани с гласуването зад границата, на които, по думите му, не се обръща внимание.

"Има редица неща, които доста по-прецизно трябва да бъдат обсъдени, чак тогава да бъдат въведени. Хубаво е да има дебат, който да позволи да бъдат обсъдени всички въпроси, свързани с гласуването и цялостния изборен процес", подчерта Андреев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият председател на ЦИК е на мнение, че въвеждането на двете форми (машинно и хартиено - бел. ред.) ще затрудни обработката на гласуването, но не трябва да се демонизира нито един от двата начина на гласуване. Според него трябва подробен анализ на машинното гласуване.

Предвижда се премахване на Обществения съвет към ЦИК. Според Андреев това ще изключи възможността ЦИК да се ползва от опита на обществените организации. Това е негативно, тъй като са организации с дълъг опит в наблюдението, отбеляза бившият председател на ЦИК.

"ЦИК беше замислена като постоянно действащ орган с определен мандат. Не трябва да се фокусираме върху броя на членовете - 15 или 25", смята още Андреев.

"Изборният кодекс трябва изцяло да бъде прегледан и да бъдат въведени промени. Приет е с оглед въвеждане на хартиено гласуване и експериментално машинно гласуване. Основните текстове на ИК визират основно хартиеното гласуване. Ако ще се ориентираме към изцяло машинно гласуване, трябва да бъдат променени редица текстове", каза гостът.