България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експертен коментар: Изборните промени са подигравка със закона и обезкуражаване на избирателите

Калин Славов, Велко Милоев и Стефан Манов споделиха мнението си по горещата тема

18.11.2022 | 08:28 Редактор: Ваня Кузманова

Необходими ли са всички предложени промени в Изборния кодекс и какви ще са последствията от тях, ако текстовете бъдат подкрепени в пленарната зала? 

"Един от ключовите проблеми е начинът, по който се случиха тези промени. Законът беше неглижиран. Първоначално беше внесена промяна за добавянето на хартиените бюлетини само като начин на гласуване, впоследствие в минутите преди заседанието се изсипаха редица нови промени, което е недопустимо по закон. Оказа се, че Изборният кодекс беше променен в изключително важни негови части, което не беше предвидено", заяви изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов в студиото на "България сутрин".

По думите на Велко Милоев от Обществения съвет на ЦИК са имали предложение през март държавата или Министерският съвет, в лицето на ЦИК, да направи социалистическо проучване за отношението на избирателите към новата технология и връзката с избирателна активност. 

"Премахването на Обществения съвет към ЦИК не трябва да се гледа като изолирано действие или резултат само от някои становища. Гражданите са неудобни. Голяма част от народните представители са представители на олигархични кръгове", изтъкна Славов.

"С премахването на избирателен район "Чужбина" много от българските граждани извън граница ще разберат, че има нужда от него. Депутатите, които са сега, нямат достатъчно мисъл какво се случва за сънародниците ни зад граница. Депутатите не чуват това, че няма интернет гласуване никъде. Българските пенсионери не могат да се справят с машините, но бразилските могат. Искаме да има промени, но казваме, че не работят. Има подигравка със законодателния процес. Минаваме бариерата на това, което трябва да се случва в една европейска държава. Това е обидно за българското общество и демокрация", заяви Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК пред Bulgaria ON AIR.

Мнението на Калин Славов е, че механизмът на случайно подхвърлени законодателни промени от депутати не е адекватен законодателен процес. 

"Целта е да се създадат по-дълги опашки пред секциите в чужбина и хората да се обезкуражат", заключи Велко Милоев.

Гледайте целия разговор във видеото.