Разраства се скандалът с хартиените бюлетини, двата лагера сипят обвинения

Противниците на бюлетините искат временна комисия да разглежда промените в Изборния кодекс

18.11.2022 | 13:42 Редактор: Петя Кръстева

С кворум от третия опит народните представители стартираха работния си ден. Ябълката на раздора и днес са споровете около връщането на хартиената бюлетина.

Час преди началото на петъчното пленарно заседание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра депутатите си в партийната централа. Така те не се явиха за старта на работния ден в парламента. В знак на протест срещу връщането на хартиената бюлетина в залата не влязоха и депутатите от "Демократична България" и "Продължаваме промяната". 

"Очевидно на някои парламентарни групи не им се работи в петък. Желание за работа имат ДПС, "Възраждане, БСП и "Български възход", коментира зам.-председателят на НС Йордан Цонев. 

Междувременно лидерът на ГЕРБ обяви, че няма да се откаже от хартиената бюлетина, но и от машинното гласуване. 

След срещата в централата на партията депутатите от ГЕРБ се върнаха в Народното събрание и поканиха останалите партии на разговор за бъдещето на 48-ия парламент. От "Продължаваме промяната" и ДБ обаче отказаха категорично. 

"Ние през цялото време искаме да говорим за бюджета и за решаване на важните проблеми на хора, а БСП, ГЕРБ и ДПС искаха да коментират Изборния кодекс", смята Кирил Петков. 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък подчерта, че "ако целта е да има параванче, защото някой се е уплашил", от партията му няма да участват.

А от партиите, гласували за връщането на хартията, отговориха остро. "Единственото важно за тях са машините и флашките. Не приемаме диалог с ултиматуми", категорична бе Корнелия Нинова.

Йордан Цонев от ДПС упрекна "Продължаваме промяната", че са поставяли условия още при избора на председател на НС. От партията на Кирил Петков и Асен Василев, както и от ДБ предложиха да се създаде временна комисия за работа по текстовете от Изборния кодекс със срок на действие от 1 месец. 

"Демократична България" организира протест пред Народното събрание срещу връщането на хартиената бюлетина от 18:30 ч. днес.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Bulgaria ON AIR