България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Карикатуристът Ивайло Цветков представя уникална изложба с 200 шаржа

Тя е озаглавена "Проверка на зрението" и ще можете да я видите на 10 ноември в София

07.11.2022 | 09:26 Редактор: Тодор Петров

На 10 ноември от 18 ч. в галерията на ул. "Шипка" 6 в София карикатуристът Ивайло Цветков ще представи своята нова изложба. Почеркът му е изключително разпознаваем, а изложбата от 200 шаржа е озаглавена "Проверка на зрението".

"Искам да се проверим не само как виждаме, но и какво виждаме. Цялата изложба е от портретна карикатура - шаржове на политици, бизнесмени, спортисти. Започва с най-големите формати карикатури, след това започват да намаляват, а накрая ще бъдат невъзможни за виждане. Ще има специален уредник от картон, който ще насочва зрителите", обясни Цветков в студиото на "България сутрин".

Гостът повдигна завесата, че изложбата започва с Чарли Чаплин и Бойко Борисов - "като колеги комедианти".

"Светът е много шарен и за радост не е само политика. Исках да подредя хора от различни области. Има политици, които обичат карикатурата. Цар Симеон II има колекция от карикатури. Бившият омбудсман Константин Пенчев имаше зала, която беше пълна с негови карикатури. Най-голямата бройка от политиците си мълчат, но има и такива, които се обиждат", сподели още Цветков пред Bulgaria ON AIR.

Всяка година той участва в редица международни конкурси. Част от карикатурите му са правени именно за тях, други са за вестници. По думите му винаги сме имали силна карикатурна школа и от 30 години насам политическата карикатура процъфтява.

"Политиците заслужават да ги осмееш, но да бъде всичко етично. Не бих си позволил да нарисувам политик със свалени гащи и да му се вижда анатомията", подчерта Ивайло Цветков.

Гледайте целия разговор във видеото.