Карикатурата е в криза, защото липсват полюси в обществото и ясни идеи в политиката

Приближава се към комикса, единодушни бяха Иво Милев и Красимир Илиев

14.11.2021 | 10:05 Редактор: Тодор Петров

Бързото и лаконично изказване. Синтезиране на идеи, които не се нуждаят от обяснения. С тези думи писателят Иво Милев описа силата на политическата карикатура и силата на молива.

"Карикатурата дава сила. Когато се присмиваш на някого, използваш оръжие, на което окарикатуряваният няма как да отговори. Срещу смеха си безсилен. За да функционира правилно карикатурата, трябва общество, в което са разграничени ясно полюсите - да има напрежение и драма в обществото", каза той в изборното студио на Bulgaria ON AIR - "Избори: трето действие".

Милев е на мнение, че след 1989 г. карикатурата е изпаднала в огромна криза. Оцеляването на карикатурата в момента е изключително трудно, смята той, тъй като други форми на визуалното са много по-агресивни. 

"Съвременната карикатура се приближава към комикса. Няма ясни идеи, за да има ясни идеи и в карикатурата. Политическите идеи са още по-вяли от хората, които трябва да застанат зад тях", подчерта писателят.

Изкуствоведът Красимир Илиев посочи, че силата на карикатурата се променя във времето. 

"Печатната медия дълго време е единствената. Карикатуристите са хора, които съдят обществените порядки и политиците, но те нямат друга конкуренция. Те са едни от изтъкнатите съдници на случващото се", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Политиците реагират по най-различен начин. Знае се, че Фердинанд е колекционирал карикатурите с неговия образ. 

"Но тази сила на карикатурата, която е била в миналото, вече не е същата. Не искаме драматични събития, а карикатурата тогава става силна. Иначе е комикс. Няма ясно противопоставяне на ляво срещу дясно, което би изяснило позициите на един творец, който иска да насочи общественото мнение. Обществото е разкъсано от различни теми, които преливат една в друга", каза още Илиев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК