След изборите ни чака съшито с бели конци правителство на компромиса?

Хората трябва да бъдат отговорни и да гласуват, призоваха Росен Таков и Христо Матанов

14.11.2021 | 07:57 Редактор: Елеонора Танева

6 708 189 българи имат право на глас в днешния ден, но няма големи очаквания за висока избирателна активност. 

"Трябва да се гласува, това е отговорност, която всеки е редно да поеме. Хората ще отидат да гласуват, но не е ясно какъв процент от тях, защото се умориха. Последните 6 месеца бяхме свидетели на изборен резил, политиците са се оплели в собствени ежби един срещу друг и нямат чувство за национална отговорност", коментира публицистът и литературовед Росен Таков в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: трето действие".

Той очаква след третите избори за годината да се състави правителство.

"Вероятно този път ще се състави някакво правителство на компромиса, съшито с бели конци. Съмнявам се, че ще издържи дълго, тъй като ситуацията с нищо не се е променила. Ще има леки размествания, има нова политическа сила, но ситуацията е същата. Най-голямата политическа партия отново ще бъде в изолация", прогнозира публицистът.

Таков припомни, че коалиции има откакто съществува българската държава, но резултатите и в миналото не са били положителни. 

"Уроците на миналото трябва да се помнят и припомнят. При всички случаи ще има коалиция. Да се надяваме, че сега политиците няма да си ударят главата за кой ли път. Всеки мисли за тяснопартийните си интереси, има и личностни вражди, които пречат на определени хора да мислят за добруването на Отечеството", добави Росен Таков пред Bulgaria ON AIR.

В исторически план не за пръв път се сблъскваме с пандемия, когато сме на кръстопът. 

"В миналото сме имали много случаи на бактериални пандемии, винаги са се съчетавали с последствия като липсата на работна ръка, инфлация. А испанският грип взе толкова жертви, съпоставими с жертвите при Първата световна война. Сегашната пандемия е толкова нова, че още е рано за анализ на такива събития. Още не можем да видим глобално последиците, които тя носи", заяви историкът проф. Христо Матанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК