България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отдавна трябваше да сме се определили и по-категорично да помагаме на Украйна?

На това мнение е ректорът на УНСС и експерт по национална сигурност проф. Димитър Димитров

11.10.2022 | 09:12 Редактор: Тодор Петров

Интензивният ракетен обстрел срещу Украйна е вътрешна реакция на очакванията в Русия как ще се реагира след атаката на Кримския мост. На това мнение е ректорът на УНСС и експерт по национална сигурност проф. Димитър Димитров.

"Има нов командващ на войските, който също трябва да покаже нещо. Войната може да продължи по различен начин, възможна е още по-голяма ескалация. Не са ясни целите на Русия и какво иска - дали само Донбас, дали сваляне на правителството", заяви той в студиото на "България сутрин".

Камионът, участвал във взрива на Кримския мост, е тръгнал от България. Това беше докладвано на Владимир Путин от председателя на следствения комитет. 

"Този камион не е излизал от България. Търговските отношения с Русия почти ги няма. Бързо трябва да се каже какво се е случило. Този камион няма откъде другаде да мине, България е подходяща за пропагандна история: "Ето, НАТО участва". Русия няма да нападне страна от НАТО, защото това означава война с 30 държави с огромна мощ", коментира проф. Димитров пред Bulgaria ON AIR

Не му се струва много вероятно Русия сама да е взривила Кримския мост. Проф. Димитров не очаква и Русия да използва ядрено оръжие, защото това би означавало Трета световна война.

Президентът Румен Радев отказа да подпише декларацията за присъединяване на Украйна към НАТО.

"Той има собствени съображения за това и едно от тях е, че би могло НАТО да бъде включено във военните действия. България все пак е по-близо до войната. Радев има докладите на службите и знае повече. Отдавна трябваше да сме се определили и по-категорично да помагаме на Украйна. Говори се, че през проксита пак изнасяме оръжие за Украйна. Снишаването и неутралитетът не работят в тази ситуация, защото светът се определи", каза още ректорът на УНСС.

Според него санкциите имат дългосрочен характер и се разчита да бъде сломена икономическата мощ на дадената държава. 

"Военните действия са много странни, има търговия между страните - газопроводи от Украйна изнасят газ за Европа, има търговия на нефт между Русия и САЩ", отбеляза проф. Димитров..

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пуснеш ли котката
преди 1 година
под масата и ще се качи на масата. Докато украинците възпират руските окупатори от окупиране на Европа, това е добре за България. Българските политици не трябва да пречат на българските фирми да продават оръжие на страни от Европейския съюз. Или искат българският оръжеен бизнес да фалира, което ще бъде удар по отбраната на България. И също загуби за българската икономика. Българските политици въобще интересуват ли се от българската икономика ??? Сигнализирай за неуместен коментар