България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Стара хартия за нова книга" спасява дървета и насърчава любовта към четенето

За 10 години в инициативата са се включили над 50 хил. деца и са събрани над 300 т хартия

16.09.2022 | 08:30 Редактор: Теодора Патронова

Десето юбилейно издание на инициативата "Стара хартия за нова книга". Мотото на кампанията е "Почисти и прочети". Целта е да се насърчи грижата към природата и любовта към четенето. 

"Всяка година ние правим тази инициатива в различни градове в страната. Тази година я правим в София, Русе и Пловдив. Вече премина кампанията в Русе. Страхотно се получи, включиха се над 2 хиляди деца, които предадоха 10 т хартия", каза един от основните организатори и представител на "Екопак" Ива Стефанова в студиото на "България сутрин".

Тя добави, че по този начин се спасяват дървета - рециклира се хартията, която децата предават и се правят нови книжки и опаковки. Гостът посочи, че всяко дете, което донесе 5 кг стара хартия, ще може да получи книжка по избор. Донесената хартия може да бъде от стари книги, учебници, също така и картонени опаковки, но да не са замърсени.

"По време на инициативата традиционно винаги има активности за деца. Имаме гости от "Бонбон". В София започваме от 10:00 часа на 18 септември на бул. "Витоша" 37, а в Пловдив на пл. "Стефан Стамболов" от 10:00 ч. на 17 септември", обясни Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея все повече хората се опитват да изхвърлят боклука разделно, защото това е наша отговорност. Тя изтъкна, че е важно да се замислим къде отиват после тези опаковки, защото голяма част от боклука може да бъде рециклиран.  Гостът подчерта, че е важно да има стимули и контрол.

Стефанова сподели, че за 10 години в инициативата са се включили над 50 хил. деца и са събрани над 300 т хартия, като по този начин са спасени над 3 800 дървета. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК