"Стара хартия за нова книга" с десето юбилейно издание

Инициативата насърчава грижата към природата и любовта към четенето

18.08.2022 | 18:40 Редактор: Елеонора Танева

Десетото юбилейно издание на националната инициатива "Стара хартия за нова книга" ще се проведе в София, Пловдив и Русе през септември. Кампанията, организирана от "Екопак България" и Книжен център "Гринуич" под надслов "Почисти и прочети", насърчава грижата към природата и любовта към четенето. Регламентът на екоинициативата гласи, че всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, а също и подаръци от партньорите на инициативата.

За всички деца, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране, е подготвена изненада – специалното издание на каузата "Пазители на планетата". Книгата е пълна с факти, активности и съвети за опазване на околната среда – от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи максимален брой две книги.

Кампанията ще стартира в Русе на 11 септември от 10.00 до 13.00 часа на пл. "Свобода" (пред хотел "Дунав").

В Пловдив инициативата ще гостува на 17 септември от 10.00 до 13.00 часа на пл. "Стефан Стамболов".

В София „Стара хартия за нова книга“ ще се състои на 18 септември от 10.00 до 19.00 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център "Гринуич". Традиционно софийското издание се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и отново е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Десетото юбилейно издание на кампанията е с нова визия, която представя удовлетворението от опазването на природата и четенето на книги на малките ентусиасти за опазване на природата. Те са отговорни към нашата планета и рециклират разделно в контейнерите на "Екопак България". Четящите деца са заобиколени от спасените от тях дървета и се наслаждават на новите знания от детските книжки.

Началото на каузата "Стара хартия за нова книга" бе поставено на 15 септември 2013 г.

Организаторите Книжен център "Гринуич" и "Екопак България" и партньорите на "Стара хартия за нова книга" се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

За девет години в инициативата са се включили близо 55 828 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 296,9 тона хартия и са получили 65 770 книжки. Така всички заедно сме спасили от изсичане 3860 дървета.

Партньори на кампанията "Стара хартия за нова книга" са издателство "Ентусиаст" и фондация "Културни перспективи".

Каузата е подкрепена от издателствата "Труд", "Егмонт", "Книгомания", "Хермес", "Просвета", "Artline studios", "Фют", "Златното пате" и "Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, maikomila.bg, azcheta.com, detskiknigi.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, az-jenata.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.

Снимка: "Стара хартия за нова книга"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК