"Стара хартия за нова книга" стартира в Русе

Изненади и забавна програма ще посрещнат екоентусиастите

02.09.2022 | 13:13 Редактор: Теодора Патронова

За седми път Русе ще бъде домакин на националната инициатива "Стара хартия за нова книга", която се провежда с подкрепата на Община Русе и Регионална библиотека "Любен Каравелов". Кампанията, организирана от "ЕКОПАК България" и Книжен център "Гринуич" под надслов "Почисти и прочети", насърчава грижата към природата и любовта към четенето.

На 11 септември от 10.00 до 13.00 часа на пл. "Свобода" /пред хотел "Дунав"/ в Русе всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на инициативата. За всички деца, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране, е подготвена изненада – специалното издание на каузата "Пазители на планетата". Книгата е пълна с факти, активности и съвети за опазване на околната среда – от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи максимален брой две книги.

За доброто настроение е организирана специална програма с участието младите таланти от Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Зорница", Фолклорен ансамбъл "Здравец", Школа по народно пеене, Детска вокална група "Слънце", Клуб по спортни танци "Настроение". Всички състави и формации са част от Общински детски център за култура и изкуство.

Началото на каузата "Стара хартия за нова книга" бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център "Гринуич" и "ЕКОПАК България" и партньорите на "Стара хартия за нова книга" се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

Вече шест години Община Русе е сред рекордьорите на инициативата – общо 13 634 деца от Русе са предали 73,2 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 952 дървета. В замяна малките екоактивисти са получили повече от 16 830 нови книги.

Партньори на кампанията "Стара хартия за нова книга" са издателство "Ентусиаст" и фондация "Културни перспективи".

Каузата е подкрепена от издателствата "ТРУД", "ЕГМОНТ", "Книгомания", "Хермес", "Просвета", "Artline studios", "ФЮТ", "Златното пате", и от "Албо груп".

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, maikomila.bg, azcheta.com, detskiknigi.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, az-jenata.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК