България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Брутални промени и психологически последствия за учениците заради пандемията?

Д-р Юлиян Петров и Ангел Ангелов не успяха да постигнат съгласие относно ролята на родителите във възпитанието на децата

15.09.2022 | 09:13 Редактор: Петя Кръстева

Учебната година стартира с редица предизвикателства за учениците, учителите и родителите.

Започваме една нормална учебна година с по-малко страх от неизвестното, от правилата и дори енергийните източници.  Тези предизвикателства си остават, но съм сигурен, че можем да се справим с тях с правилните решения. Това заяви председателят на Синдикат "Образование" д-р Юлиян Петров в ефира на "България сутрин".

Психологът Ангел Ангелов е на мнение, че децата и юношите имат нужда от правила, насоки и ориентири, но противоепидемичните изисквания, сред които спазването на дистанция, водят до хаос и тревога.

"Много е трудно децата, юношите и възрастните хора в институциите да пренареждат начина, по който се оправят, така че има върху какво да се работи. Вече имаме идея за ефекта върху психиката на някои младежи - има доста деца и юноши, които имат социални затруднения и такива в психичен план", поясни той.

Според д-р Петров лекарите, сътворили здравната заповед, са проявили нехайство и некомпетентност, надявайки се, че учениците ще вървят в редица един зад друг и няма да се смесват в коридорите.

"При учениците има брутални промени след трите години онлайн обучение. Липсата на движение и контакти ги промени и тепърва трябва да се адаптират към новата ситуация", коментира той пред  Bulgaria ON AIR.

В отговор на въпрос дали пандемията може да бъде посочена като основната причина за агресията между децата, Ангелов подчерта, че много различни състояния са определяни като агресия. "Не знам дали за училищата не е по-характерен проблемът с безпокойството и стреса", констатира психологът.

Д-р Петров бе категоричен, че българското училище не може да научи всички деца, защото "липсва партньорство с родителите". Двамата събеседници не успяха да постигнат съгласие относно ролята на родителите. Докато психологът поддържа тезата, че "има твърде много натиск и изисквания към родителите, то председателят на Синдикат "Образование" твърди, че натискът по-скоро е насочен към учителите. 

Д-р Петров обобщи, че ако дете или юноша направи определен тип нарушение трябва да бъде поета комплексна вина. "Трябва да бъдем обединени в създаването на ученици, които да са добри граждани", заключи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК