България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сред кал и тиня: Как в Каравелово изпращат децата си на училище

Продължават дейностите по разчистване на наводнените села

15.09.2022 | 08:29 Редактор: Тодор Петров

Вместо да се купуват цветя за учителите, парите да се дарят за пострадалите след наводненията в Карловско. Този призив отправиха към родителите редица училища в страната. Пратеникът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов разказа как ще започне новата учебна година в едно от пострадалите населени места - Каравелово.

Общо 210 деца от Каравелово, Богдан и Слатина тръгват днес на училище. Училищата в населените места са затворени и децата се извозват към Сопот и Карлово. "Автомагистрали" осигури транспорт, за да бъде възможно това.

Калта, тинята и натрупаната дървесина остават, продължават дейностите по разчистване на трите села. Екипът ни показа мястото на срутения мост, поради което с 15 км се увеличава маршрутът на ученическите автобуси, които извозват децата от Каравелово към Карлово. 

Днес се очаква още военни да се включат в разчистването на пораженията. Много доброволци се очакват на място в следващите 3 дни - петък, събота и неделя, съобщиха от Община Карлово. Допълнителни 200 литра вода от държавния резерв отпусна вчера правителството.

Димитър Костов има две деца - ученик във втори клас и момченце в детска градина.

"Съпругата ми ги закара до Карлово. Разбрах, че ще има автобусчета, които ще извозват децата. В първия учебен ден опитваме да сме с децата, тръпка е, аз също ще отида в Карлово. Децата са подсигурени за училище", сподели той пред камерата ни.

"Домът ни, бизнесът, всичко е наводнено. Живеем в друга къща, щетите са големи. До вчера още чистихме тинята в подземията. Помощ е обещана, надяваме се наистина да стигне до всички пострадали. Цялата покъщнина е унищожена, в ресторанта цялото кухненско оборудване е унищожено, в търговската площ щетите също са доста големи. Имаме застраховка, надяваме се да изплатят това, което трябва. Ще се борим и ще преодолеем проблема", разказа Димитър в ефира на "България сутрин".

С около 7-8 метра се е изместило коритото на реката и е повлякло неговия гараж, който вече не съществува.

"Не знам дали държавата ще се справи с този проблем. Електричеството е възстановено, вода има в по-голямата част от селото. Има доста доброволци, които карат хранителни продукти, кофти, лопати... Раздават се на всички пострадали", каза още жителят на Каравелово.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК