Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нямаме култура да си застраховаме къщите, но хвърляме боклуци в деретата на реките

"Ние сега ще дадем повече за щетите от бедствието", каза доц. Георги Костов

13.09.2022 | 20:37 Редактор: Искра Ангелова

Държавата дава еднократно по 375 лв. на пострадалите от наводненията, но защо се стигна отново до тази ситуация и адекватни ли са действията на властта?

"Трябва да изкажа задоволството си, че ние по случайност ние нямаме жертви при тези огромни наводнения, просто сме имали късмет. Заслужено хората в наводнените села търсят причини и вина - много лесно се насочват към гората. Ако я нямаше гората над селата, която е създадена през 60-те години по проект с борба с ерозията, днес тези села нямаше да ги има изцяло", каза бившият зам.-министър на земеделието доц. Георги Костов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че винаги, когато се залесява, се взимат и други допълнителни мерки.

"Самото залесяване може да смекчи големия валеж в самото начало. 40 - 50 мм е буферът, който може да осигури гората, когато дъждът е обилен, след това всичко тръгва надолу. Мерките са комплексни. Село Климент, което също е по поречието на река Стряма, над него има язовир, то не е влязло в новините. Над селата Богдан и Любен Каравелово още от 60-те години е заложен язовир "Падеж". Той не е изграден поради липса на средства, беше включен в Плана за възстановяване, след това беше изваден от първото служебно правителство", поясни доц. Костов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите в Източните Родопи са най-големите залесителни мероприятия за борба с ерозията.

"Там има над 750 малки язовира, изградени успоредно със залесяванията, които да обират високите води, защото гората смекчава, но не може да спре. Чест прави на министъра на земеделието, че толкова бързо установи, че точно в този регион не е имало незаконни сечи, а законните сечи са проведени нормално и правилно", добави бившият зам.-министър на земеделието.

Според него не е похарчен и лев за поддържане и почистването на деретата на реките.

"Вече няколко пъти се налага след това държавата да харчи много пари, а да не говорим за културата на застраховане. Вярно, че някои хора не могат да се застраховат, не могат да отделят 150 лв. годишно, разбираемо е. Има социално слаби", подчерта доц. Георги Костов.

Той се възмути на това, че много често българите си изхвърлят боклуците именно в деретата на реките.

"Ние сега ще дадем повече за щетите от бедствието. Нормата за 2 месеца - там пада за 6 часа. Гората е като човешкия живот. Следващият път ще бъде по-страшно, ако не се предприемат мерки", категоричен бе бившият зам.-министър.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК