Можеха ли горите да предотвратят бедствието в карловските села?

"Отсичат до 70-80% от гората, подбират най-здравите и най-дебелите дървета", твърди Никола Рахнев

13.09.2022 | 15:02 Редактор: Петя Кръстева
Можеха ли горите да предотвратят бедствието в карловските села?

Ситуацията остава тежка в трите най-засегнати села от наводненията в Карловско - Слатина, Богдан и Каравелово - със стотици наводнени къщи, отнесена инфраструктура и довлечени хиляди тонове камъни, тиня и дървета. Вълната от съпричастност от хиляди доброволци и дарители е много по-голяма от наводнението, но ясно се виждат и неадекватните действия на почти напълно абдикиралата от отговорност държава. Това заяви Никола Рахнев, който е основател на инициативата Гората.бг.

По думите му десетки местни жители, някои от които работили в дърводобивните фирми или в системата на горите, твърдят, че системно превишавана законна сеч е имало. 

"На практика 158 хил. куб. м дървесина е позволената сеч само за село Каравелово. Дали са добити в цялост - не са по официални документи, но всички хора казват, че при разрешително за сеч трябва да се подбират по-слаби и по-неустойчиви дървета, но на практика се отсичат до 70-80% от гората, като се подбират най-здравите и най-дебелите дървета", коментира той. 

Макар метеоролози да споделят, че обявените количества валежи от 150-190 л./кв. м вероятно са спекулативни, незаконната сеч определено е била фактор за бедствието.

"Категорично горите биха намалили обема на бедствието. Дъждът е голямо количество и със сигурност може да доведе до наводнения, но ако няма такива масово изсечени гори, голи петна на места, ако са правени баражи за ограничаване на ерозията, ако горските пътища се правят както трябва, ако изрязаната дървесина е била законно съобразно складирана на терен, 100% бедствието щеше да е значително по-малко", категоричен бе Рахнев.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК