По следите на бедствието: Нивото на водата на реката е надхвърляло 3 метра

Екипът на Bulgaria ON AIR направи проверка в планината

08.09.2022 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

В търсене на причините за водното бедствие, което наводни Карловско, институциите започнаха проверка. До приключването ѝ се спира сечта на дървета във водосбора над засегнатите села.

Екипът на Bulgaria ON AIR направи проверка в планината заедно със земеделския министър, представители на горското стопанство и жители на Каравелово.

След няколко километра преход - екипът ни влезе в дере, едно от многото, откъдето е тръгнала водната стихия. Там нивото на водата е надхвърляло 3 метра, а за мощта на стихията може да се съди по кората на дърветата, която е смляна от камъните.

"Има бентове през около 100 метра, когато обаче ги сборувате, се получава колкото един голям язовир, колосална е била историята. Тази малка река е била 6-7 метра - колкото Марица в дадения ден", коментира министърът на земеделието и горите Явор Гечев.

Оказва се по закон, самите корита на реките и потоците няма как да бъдат обезлесени.

"По екологичен стандарт горските не пипат нищо на 15 метра от реката от едната страна и от другата", допълни той.

Според местните дърводобивът е една от причините за водната стихия.

"Не казвам дали е законно или незаконно, казвам, че тези са големи дървета и са отсечени, цялата ерозия е тръгнала", сподели бивш дървосекач и жител на Каравелово - Иван Иванов.

Оказва се на конкретния терен 75% от дърветата ще бъдат отрязани, защото гората е болна.

"Всичко е тръгнало да умира, загинали корони, което налага тази сеч", коментира Росен Райчев от Изпълнителната агенция по горите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК