Родители масово паркират на пешеходна пътека пред столично училище, застрашават учениците

Заради неправилно спрелите автомобили от лявата страна на платното се образуват задръствания

14.09.2022 | 19:25 Редактор: Ирена Бакърджиева

Броени часове до първия училищен звънец. В цялата страна се провежда и традиционната акция на полицията, свързана с безопасността на децата.

Дъщерята на Веселина ще бъде трети клас в столичното 5-о училище "Иван Вазов", но със старта на учебната година идват и притесненията.

"Ние сигнализирахме няколко пъти, защото някои родители спират на самата пешеходна пътека, поради липса на място, за да си изчакат децата, а за малките деца е доста рисково", сподели Веселина.

Улиците около сградата са обезопасени с пешеходни пътеки и стоп-колчета, но заради неправилно спрелите автомобили от лявата страна на платното и спиращите родители с автомобили се образуват огромни задръствания.

"Ние живеем на три минути пеша, но виждаме колко много коли се събират и не е възможно да я пуснем сама да идва на училище, което бихме искали. Сутрин и вечер стават големи задръствания", обясни Веселина.

Около 300 автомобила по два пъти на ден спират пред 5-о училище.

"Решенията са да се оформи някаква възможност родителите да спират пред училището, но на  платното да могат да се разминават автомобили", заяви председателят на Обществения съвет Христо Стоев.

От Охранителна и "Пътна полиция" са извършили проверки в районите на всички учебни заведения и детски градини.

"Няма сериозни нарушения. Пропуските най-често са свързани с нарушена цялост на оградите и неработещо видеонаблюдение", посочи гл. инсп. Дарин Димитров от отдел "Охранителна полиция".

В момента тече акция "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя".

"Обект на нашето внимание са както обновяването на пешеходните пътеки, така и светлинните сигнализации, ограждения от висок и нисък тип и беседи с пътни полицаи", уточни Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" ГДНП.

На 15 септември около всички училища и детски градини ще има засилено полицейско присъствие. Повече от 700 000 хиляди ученици ще влязат в клас, като първокласниците са около 58 600.

По случай първия учебен ден всички полицейски патрули, които се намират в районите на училища, ще бъдат с пуснати светлини. От главна дирекция "Национална полиция" напомнят на водачите, родителите и учениците да спазват правилата за движение.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК