България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тепърва ще научаваме много за кралицата, биографична книга повдига завесата

Мария Касимова-Моасе: Успя да покаже, че културата и чувството за хумор са най-добрият начин да водиш политика

13.09.2022 | 09:29 Редактор: Тодор Петров

Биографична книга събира радостите, триумфите и разочарованията на кралица Елизабет II.

"Когато загубихме такъв динозавър в политиката, интересът към тази личност е обяснимо висок. Има тепърва какво да научаваме за нея. В тънка светльосина нишка в тази книга тече разказът за кралицата като човек, който съвестно, достойно и с усещане за своята историческа мисия изпълнява своите задължения ежедневно. Ще я видим в конкретни ситуации, за които не сме подозирали", коментира журналистът и писател Мария Касимова-Моасе.

В студиото на "България сутрин" тя отбеляза, че много от нещата в публичното пространство излизат в съвършено различен контекст и се интерпретират от хората по съвсем различен начин.

Според Касимова-Моасе дължим на Елизабет II символа, онова, което сме свикнали да сакрализираме, изразяващо държавност, политика и обществено поведение. Успя да го олекоти и да го направи по-човечен, смята журналистът и писател.

"Благодарение на нейното публично поведение установихме, че хората дори могат да се обличат в цветовете на националното си знаме и това да не изглежда кощунствено. Че можеш в дома си да имаш възглавнички с тези символи на държавността", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Касимова-Моасе е на мнение, че нашите политици могат да научат "от тази забележителна жена, че етикетът в поведението не е някаква претенция, а е удобен код, според който можем да си свършим работата по-добре". 

"Успя да покаже, че културата и чувството за хумор са най-добрият начин да водиш политика. Това беше най-голямото ѝ предимство", изтъкна Касимова-Моасе, според която тепърва предстои да разберем много неща за крал Чарлз III. 

Гостът смята, че би било огромна грешка кралят да имитира своята майка. Той самият се приема с доста самоирония, което е чудесно, посочи журналистът и писател.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК