За кралицата от село Хотница - какви спомени пазят британците, живеещи у нас?

От дни погледите на целия свят са обърнати към Великобритания

12.09.2022 | 19:35 Редактор: Искра Ангелова

От дни погледите на целия свят са обърнати към Великобритания след смъртта на кралица Елизабет II. Във великотърновското село Хотница британските заселници също се вълнуват от случващото се на Острова и от новия престолонаследник. Споделят и своите спомени за покойната кралица.

В село Хотница живеят постоянно над 40 британци. Точно в 5 следобед по стара английска традиция част от англичанките се събират на чай в центъра на селото. През последните дни те се вълнуват от смъртта на Елизабет Втора и възкачването на трона на сина ѝ - Чарлз III.

"Гледаме активно новини по английските канали, откакто разбрахме за смъртта на кралицата. Чарлз е с добър имидж и се представя добре в ролята на нов крал, не съм сигурна дали ще успее сам да върне авторитета на кралството семейство. Но сега народът е в траур и подкрепя Чарлз", каза Каролайн Паркър.

Британките споделят, че Елизабет е обичала много да обикаля из провинцията и да се среща с хората.

"Аз си спомням кралица Елизабет, два пъти съм я виждала през живота си. Когато бях на 12 години, тя дойде в родния ми град в Шотландия - Дънди, и всички класове ни изведоха да я приветстваме с флагчета. Вторият път - баща ни заведе в Лондон един уикенд, тогава кралицата мина в открита каляска. Понякога се шегувам, че за жалост тя никога не успя да ме покани на чай", коментира Барбара.

От три години в Хотница живее с дъщеря си и 91-годишната Бамба Паркър, която помни коронясването на Елизабет II.

"Макар и смътно, си спомням коронацията. Кралицата беше една изключителна личност, и тя е имала проблеми в живота си, но остана хладнокръвна, показваше своята загриженост към семейството и нацията, никога не се е оплаквала, не е била и строга", сподели тя.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК