Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Мариана Хил: Елизабет Втора е учебник по служене "на ползу роду"

До последния си дъх тя беше в служба на короната, добави Хил

12.09.2022 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

"Пословична отговорност, с желанието й да служи на короната, на символа на Обединеното кралство, до болка чистото чувство, което винаги е засвидетелствала като дълг. Не само към короната, дълг към всеки един британец и всеки един гражданин на държавите от Общността на нациите – по известна като Британската общност. Със своята благост, смиреност и чувство за отговорност успя да обедини тези хора и да създаде една общност, по подобие на която имаме след това Европейска общност". Това каза в студиото на „Брюксел 1“ преводачът Мариана Хил, срещала се с кралица Елизабет Втора. Според нея, в общността се говори на повече от 27 езика.

"Тя е учебник по служене "на ползу роду". Защото службата в името на народа е нещо, което стои над семейството, тя беше майка на четири деца, имаше 12 внука. Тя е жена, която удържа, благодарение на смиреността си, на благостта си и на посветеността си на дълга".

Мариана Хил припомни, че се разпаднаха браковете на три от четирите й деца. "Това са големи удари! Нито за минута тя не стъпи накриво заради семейните си проблеми. Всички лични сътресения и частни мъки не са се отразявали на това, да носи короната с достойнство".

Гостенката коментира, че "дори когато Великобритания избра да излезе от ЕС, тя запази пълен неутралитет. Никога не се е намесвала в политиката. Тя смени 13 министър-председатели. До последния си дъх тя беше в служба на короната. Учебникът на "елизабетинската епоха" е може би най-дългият, може би не само в Обединеното кралство, но и на Европа и на целия свят", каза Мариана Хил.

Целия разговор гледайте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК