България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Бенатов за ужаса на войната: Сирени вият ден и нощ, Русия иска да заличи Украйна

България направи за нашите хора много неща, сподели той

02.09.2022 | 09:36 Редактор: Теодора Патронова

Ожесточени боеве продължават да се водят в Южна Украйна в рамките на предприетата от Киев контраофанзива за връщане на Херсонска област. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че украинските войски са атакували руски позиции по целия фронт. От своя страна Москва съобщава, че руските войски са разбили украинските сили.

Заради военните действия през последните 6 месеца хиляди бяха прогонени от домовете им. Киев напусна и доц. Даниел Бенатов, който няколко пъти от началото на войната сме включвали в нашия ефир. 

"Свикнали сме с тези тревоги. Понякога три или четири пъти през деня и нощта вият сирени. Изглежда като кадър от екшън или компютърна игра, но хората вървят по улиците, работят. Има и хора, които търсят бомбоубежища, защото в Киев има големи молове с паркинги и хората отиват там. Повечето хора вече са свикнали", разказа доц. Даниел Бенатов в "България сутрин".

Той е от една седмица в България, но след няколко дни заминава за Украйна, защото започва учебната година и трябва да работи със студенти.

"Най-сериозно е положението до Херсон, защото Украйна има шансове да вземе града, а тази загуба ще бъде доста сериозен удар по руската пропаганда. Украйна може да си върне окупираните от Русия територии. Преди една година мислих, че сме загубили Крим, обаче сега усещам оптимизъм. Няма страх от ядрена война, защото това ще бъде краят на цивилизацията. Русия иска също да живее", коментира доц. Бенатов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в големите градове, където няма активни военни действия, хората живеят както обикновено, няма проблеми с тока и водата. Той отбеляза, че в началото на войната от Украйна са си тръгнали поне 8 млн. души, но в момента 5 и половина млн. са се върнали, защото вкъщи винаги имаш илюзията, че всичко е добре и спокойно.

"Още от 2004 година имаме доста силно гражданско общество. Войната е част от живота на целия народ. Доброволци помагат на войниците. Ние получаваме доста голяма помощ от нашите партньори, дори и от България. България направи за нашите хора много неща. Те казват, че българското общество е много отворено към украинците и на тях тук им харесва. Обаче повечето от моите познати искат да се върнат в Украйна", изтъкна доц. Бенатов.

Според него Украйна ще може да се възстанови от последиците от войната, но с помощта на западните държави. Той смята, че страната има доста голям икономически потенциал, но голяма част от предприятията са разрушени.

Гостът посочи, че войната ще продължи повече от година, ще бъде замразена в един момент, но Русия няма да спре. Доц. Бенатов обърна внимание, че Русия иска да унищожи Украйна като държава. По думите му войната няма икономически аспект, а просто описва желанието на един човек да възстанови нещо, което не може да бъде възстановено. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
намерили са как да с
преди 1 година
Путин в България да не стъпва... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
руските селяндурници
преди 1 година
Може ли в 21 век селяни като Русия да се бият с ръждясалите си танкове и всички да гледат как убиват невинни хора...Няма ли кой да спре тези селяни прости? Сигнализирай за неуместен коментар