Украйна обвини Русия за удари по маршрута на мисията на МААЕ

Мисията на МААЕ се очаква да посети днес Запорожката АЕЦ заради опасения от ядрена катастрофа

01.09.2022 | 10:36 Редактор: Ирена Бакърджиева
Украйна обвини Русия за удари по маршрута на мисията на МААЕ

Украинските власти обвиниха днес Русия, че нанася артилерийски удари по Енергодар - градът, в който се намира Запорожката АЕЦ, в деня, в който там се очаква да пристигне мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде Франс прес.

"Руснаците нанасят артилерийски удари по маршрута, по който мисията на МААЕ трябва да се придвижи към Запорожката централа", окупирана от руснаците, написа в Telegram живеещият в изгнание кмет на града Дмитро Орлов. Според него делегацията не може "да продължи пътя си" към АЕЦ "по съображения за сигурност".

Мисията на МААЕ се очаква да посети днес централата - най-голямата в Европа, която е под руска окупация. Обектът бе обстрелян напоследък неведнъж, което породи опасения от ядрена катастрофа.

"Настояваме Русия да спре своите провокации и да даде на МААЕ достъп до тази украинска ядрена инсталация", продължи Орлов.

От ранна сутрин руснаците "стрелят по Енергодар с гаубици, с автоматични оръжия и го обстрелват с ракети", отправи той отделно обвинение в Telegram по-рано днес, като помести снимки на повредени сгради и стълбове черен дим, предаде БТА.

Вчера украинците вече обвиниха руснаците, контролиращи Енергодар и централата, че са обстреляли града с намерението да хвърлят отговорността върху украинските сили.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК