България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Витанов: Не можем да компенсираме руския газ, ще се спасяваме поединично

"Служебният кабинет не води кампания срещу БСП", смята евродепутатът

22.08.2022 | 09:13 Редактор: Ваня Кузманова

Какви са вариантите за намиране на възможно най-ниските цени на газ?

"Към момента ЕС няма отговор какво ще се случи, ако руският газ спре напълно. Има план, който предвижда намаляване на зависимостите от руския газ на 2/3 в рамките на година, но най-вероятно и той няма да бъде достатъчен. Само два месеца след неговото представяне ЕК предложи допълнително ограничаване на потреблението на газа на страните членки от ЕС с 15%, което все още има само пожелателен характер", заяви ръководителят на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в студиото на "България сутрин"

По думите му, ако Руската федерация спре газоподаването по всички тръбопроводи, остава количество от 150 млрд. куб. на година, което няма с какво да бъде компенсирано. 

"Няма нито трасета, нито прилежаща инфраструктура, нито необходимите танкери. Тогава до голяма степен страните членки от ЕС ще се спасяват поединично. Танкерът с втечнен газ от САЩ няма да бъде достатъчен за компенсиране за нуждите от газ, но ще бъде глътка въздух. Последното, което беше говорено да направим, е да се съгласим с намаляването на потреблението с 15%, но не знам откъде ще дойде то. Ние не произвеждаме ток от газ. Отопляваме 20 хил. домакинства с газ. Основната част отива за "Топлофикация-София", останалата част за индустрията и икономиката. Да се трансформират енергоизточниците отнема време", изтъкна Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът посочи, че няма страна член на ЕС, която да е решила проблема с газовите доставки през зимата. 

"Всяка една страна членка ще разгледа мерки за ограничаването на газа. Русия използва като оръжие газа и в това няма нищо случайно", допълни Витанов.

Неговото мнение е, че налагането на мораториума върху цените на газа можеше да има повече стойност, ако беше предложено, когато имаше работещ парламент, защото сега е просто част от предизборната кампания. 

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО И БСП

"Едно от предизвикателствата пред служебния кабинет е да гарантира честни избори, защото през последните години левицата беше силно ощетена и гласове на БСП бяха откраднати. Машините до голяма степен гарантират честността на вота. Друго предизвикателство е придвижване на всички законодателни дейности, които да позволят да се възползваме от средствата, които ни се полагат по Плана за възстановяване и устойчивост", коментира Петър Витанов. 

Според него няма кампания срещу БСП от страна на служебното правителство

"Ако съществената част от кампанията на БСП е срещу служебното правителство, това няма да доведе до положителен резултат. Няма влошени отношения между БСП и президента Румен Радев. Посланията на БСП трябва да бъдат насочени към това как ще се преборим със съществуващите проблеми. Трябва да се обединим преди изборите и ако БСП не може да излезе от този резултат, а дори се понижи, тогава трябва да се говори за бъдещето на БСП", заключи евродепутатът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 1 година
смешна държава с мн смешен народ ... Сигнализирай за неуместен коментар