Цената на газа на спот пазара скочи до 261 евро за мегават

"Газпром" обяви, че работата на станция "Портовая" ще бъде спряна от 31 август до 2 септември

20.08.2022 | 09:02 Редактор: Петя Кръстева
Цената на газа на спот пазара скочи до 261 евро за мегават

Цената на газа на спот пазара в Европа се покачи до 261 евро за мегаватчас, след като "Газпром" обяви, че временно ще спре подаването на синьо гориво по тръбопровода "Северен поток 1".

Снощи "Газпром" обяви, че единственият работещ компресорен агрегат на началната компресорна станция на газопровода "Северен поток" - станцията "Портовая", ще бъде спрян от 31 август до 2 септември за три дни за техническо обслужване и профилактика. Това изправя редица европейски държави пред изпитание, тъй като "Газпром" изпомпва едва 20% от заявените количества газ.

От правителствени кръгове в Берлин се чуха призиви за временно отваряне на спорния газопровод "Северен поток 2", спрян след руската инвазия в Украйна, предаде БНР.

Украинският президент Володимир Зеленски определи идеята като "абсурдна" и обвини Русия, че чрез газовите доставки изнудва Европа. Киев предлага да бъде използвана газопреносната мрежа на страната за транзита на руско синьо гориво към Германия, докато бъде ремонтирана компресорната станция.

"Северен поток 1" вече беше спрян за 10 дни през юли под предлог, че ремонтирана турбина не може да бъде доставена заради западните санкции срещу Русия. Германия твърди, че турбината отдавна е готова за транспорт, но Москва умишлено не предоставя необходимата документация за това.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК