България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик: Затоплянето ще продължи още 100-150 години, трябва да се приготвим за засушавания

Завръщат ли се типичните летни температури коментира синоптикът Петър Янков

18.08.2022 | 08:11 Редактор: Ирена Бакърджиева

Летни бури на места придружени с гръмотевици и дори мълнии бушуваха в някои райони на страната в последните дни. Преполовили работната седмица много от вас вече поглеждат към уикенда с надежди за хубаво време за плаж или разходка в планината. Завръщат ли се типичните летни температури?

"Най-горещо ще бъде в традиционно най-топлите места - района на Сандански, крайните южни райони, Кърджали, където температурите ще достигат до 39-40 градуса. Това са температури с 4-5 градуса по-високи от климатичните норми за месец август, но не са рекорди. Времето ще бъде горещо, лошото е, че тези температури над 33 градуса, което е границата за горещо време, са по-продължителни и това се забелязва и през изминалите дни от месеца и от предишните месеци", заяви синоптикът Петър Янков в "България сутрин".

Той обясни, че от 1850 г. досега се намираме в един малък климатичен период на затопляне и поради геологически причини, като положението на оста на Земята и въртенето на Земята, се определя това затопляне, но се намесва и човешката дейност. Един от признаците за глобалното затопляне е засушаването. Друг е повишаване на температурите. Трети е засилването на неблагоприятните метеорологични явления.

"За съжаление, на Балканите глобалното затопляне най-често се проявява със засилване на неблагоприятните метеорологични явления - по-продължителни сухи периоди, веднага след това екстремна смяна на времето с проливни валежи, които нямат никакво стопанско значение, а имат разрушителен характер със своята проливност и гръмотевична дейност. Това затопляне ще продължи някъде още около 100-150 години и ние трябва да се приготвим за тези засушавания, като стратегията на България за тези неблагоприятни явления трябва да бъде много точна и да се спазва от всички правителства", добави Янков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му България има уникалната възможност на Балканите да изгражда изкуствени големи водоеми, които да събират вода и тя да се използва както за напояване и питейна вода, така и за регулиране на отока при неблагоприятни проливни валежи.

"Петък е последният ден с по-високи температури, когато термометрите следобед ще показват отново 40-41 градуса, но още в петък вечерта в Западна България ще има гръмотевична дейност и валежи с летен характер. В събота нова вълна ще ни залее. В неделя положението е почти същото. Валежите няма да достигат до Черноморското крайбрежие. Не препоръчвам високопланински туризъм. Тези, които са решили да прекарат почивните дни по планините, трябва да се насочат към по ниските части и да имат предвид, че ще има такива валежи. Положението за нашите сънародници, които са поели към Гърция, също е по-тревожно, тъй като там ще има отново интензивни валежи, придружени от гръмотевици, особено в Беломорието", твърди синоптикът.

Той каза, че в Турция ще има повече слънце и приятни температури, а температура на водата ще е от порядъка на 27 градуса. Температури в Турция ще са 33-34 градуса по крайбрежието на Бяло море. Там валежите ще бъдат оскъдни, за разлика от Албания, Македония и Гърция.

"За съжаление, тези валежи ще присъстват и следващата седмица. Температурите в Западна България ще се движат в рамките на 26-31 градуса, а по морето между 28 и 30 градуса, като там дъждовете ще бъдат оскъдни. Главно в понеделник по Северното Черноморие и сряда-четвъртък по южното черноморско крайбрежие. Вълнението през цялата следваща седмица по нашето черноморско крайбрежие ще бъде слабо.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Знаете какво е казала баба Ванга, че водата ще стане по-ценна от златото.... Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
JJJIvanov
преди 1 година
Включени са мощни анти биосферни и анти климатични оръжия които ударно растапят ледниците вкл в арктика . Оръжията с аинсталирнаи на сателити и наземно.. Ледниците с еубиват един по един след обемно обсебване ..Позлват се мощни дигитлано холограмни оръжия. У нас тази година терористи включиха на ливидация населението с дигитлано холограмни "ЕКО СТИКЕРИ".Всеки автомобил се следи обемно проникващо 24 часа всеки ден. Следят всеки през лични документи. Настройват облъчване вкл убииствено .. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Iordan Ivanov Geolog
преди 1 година
Във връзка с исключително тежки увреждания на Земната биосферна и климатична охрана да се вземат извънредни мерки:Забрана за движение на автомобили с включени фарове денем !!!Забрана за увреждане с включени екрани по улици,сгради,магистрали !!!Забрана за увреждане с налепени дигитално холограмни оръжия вкл на преди стъкла на автомобили !!! See Bulgaria ,GermanyТези оръжия увреждат тежко Земята и атмосферния океан. РЕжат биосферната и климатичните охрани. -Предложение до ООН. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
IOrdan Ivanov Geolo
преди 1 година
Констатирани са исключително тежки увреждания на биосферата и климатичната охрана от трилиони нагло престъпни анти земни,анти слънчевва система,анти климатични оръжия. Оръжията с епроизввеждат под вражески за лсънчевата система обемно проникващ контрол от човешка техника. Много тежки са уврежданията от автомобили с включени фарове денем и скенери денем и нощем. Високовредните скенери LED Сигнализирай за неуместен коментар