България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

На сухо в огромните жеги: В Свищовско имат крещяща нужда от смяна на тръбопровода

"Най-критично е положението в село Българско Сливово", каза кметът на Свищов д-р Генчо Генчев

18.08.2022 | 07:40 Редактор: Искра Ангелова

Проблем с безводието у нас остави хиляди на сухо в летните месеци. Своге обяви бедствено положение заради внезапно изчезналата река Искрецка, която захранва града и околните села. Безсрочно бедствено положение е в сила и за осем села в община Свищов. Още в сряда местното водоснабдително дружество и земеделските кооперации започнаха доставката на водоноски за санитарно-битови нужди и резервна вода за Противопожарната служба.

"В момента се намираме в село Българско Сливово, където трябва спешна смяна на тръбопровод, тъй като водата, която има в кладенците, не може да я доставим в населеното място. 80% са загубите - влизат около 40-50%, а на изхода в селото влизат около 150-160 гр.. Една от основните причини е амортизираната мрежа. Това са водопроводни системи, които са изградени през 60-те на миналия век и не са ремонтирани", каза кметът на Свищов д-р Генчо Генчев за "България сутрин".

По думите му не е по силите на нито една община да подмени цялата водоносна мрежа.

"Средствата не достигат, ние многократно сме алармирали компетентните институции, Министерството на регионалното развитие, но така и не се стигна до споразумение. Природата също си казва своята дума, засушаването също намалява обемът на водоизточниците. При нас проблемът е, че съоръженията имат вода, но при доставката не може да бъде разпределена в разпределителната мрежа", допълни д-р Генчев.

В ефира на Bulgaria ON AIR той поясни, че 3 места са в бедствено положение, като ситуацията е критична.

"Около 8 000 души са засегнати от безводието. Все още няма крещяща нужда за питейна вода, постоянно държим връзка с кметовете на населените места. Най-критично е положението в село Българско Сливово", подчерта кметът на Свищов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК