И Свищов обяви бедствено положение заради безводие: Как да се опазим от Ковид-19?

С режим на водата са повече от 7000 души

17.08.2022 | 19:31 Редактор: Искра Ангелова

Проблеми с безводието и във Велико Търново. Повече от 20 села в областта са на воден режим. От вторник в 8 села в Свищовско е обявено бедствено положение. С режим на водата са повече от 7000 души.

Всяко лято хората в свищовското село Българско Сливово страдат от липсата на вода. А проблемът е от години.

"Лятото е нещо страшно, спират водата през ден, с малко дете е много трудно, градините не могат да се поливат. Не можем да се перем, особено с малките деца и по време на пандемия. Как да се опазим от Ковид-19?", попита Мануела Петрова.

"Може би вече трето лято е това, трудно е без вода, няма къде да се изкъпе човек, да се изпере", възмути се Илияна Маринова.

Липсата на вода е проблем и за земеделската кооперация в селото.

"Водата е голям проблем при нас, от месец не е идвала. Пълним с водоноски и за пожарогасене, и за всичко. На абсолютно всички дейности пречи - сеитба с обеззаразяване със семена, като пръскаме пак се ползва вода, най- важно - противопожарна безопасност поддържаме винаги", коментира Юлиян Ганев.

В сряда в селото имаше разположени пет водоноски за питейна вода и битови нужди.

"Авариите са много често явление, защото мрежата е на 50-60 години и загубите са огромни. Със сушата не се свиква, защото селото е 1 000 човека, има и възрастни на легло. Има и много млади майки с деца, някои дори са на път да търсят препитание и живот на друго място", сподели кметът на Българско Сливово - Радослав Атанасов.

"Проблемите са два - компрометирана водопроводна мрежа, това са чугунени тръби, етернитови тръби, на които експлоатационният срок е изтекъл много отдавна, другият проблем е водоизточникът. Решението е да се правят допълнителни сондажи, но не е нещо, което може да стане в кратък срок", поясни областният управител Георги Гугучков.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК