България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Общественият съвет към ЦИК: Хартиеното гласуване създава усещането за купен вот

Проблем е ниската политическа култура, отиваме на избори като на футболен мач и конкурс по красота, заяви Румяна Дечева

10.08.2022 | 09:30 Редактор: Елеонора Танева

Започна истинската надпревара за предстоящите избори на 2 октомври. ЦИК вече приема документите за регистрацията на партиите. И на този вот ще гласуваме с машини, които престояват в складове от избори до избори.

"Единият въпрос е дали машините са достатъчно надеждни и дали гарантират вота, съхранявани в частен склад. Естествено, те до момента си били в този склад. Вторият аспект е дали е изгодно и в обществен интерес държавата да разполага с достатъчно имоти и в същото време да заплаща наем за склад на машините, с които гласуваме. Общественият съвет счита, че има достатъчен държавен ресурс, за да могат тези машини да бъдат съхранявани в държавен склад", заяви членът на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева в студиото на "България сутрин". 

Според нея, за да премине вотът спокойно, е необходимо избирателите да имат достатъчно възможности да тестват машините преди деня на изборите.

"На последните избори ЦИК предостави 300 машини на политическите партии и коалиции и всеки, който счита, че може да проведе обучителна кампания на избирателите си. В някои области тези машини не напуснаха складовете. Видяхме нежеланието на политическите сили да се опитат да стигнат до избирателите си, а беше декларирано, че в машините е проблемът", коментира Дечева пред Bulgaria ON AIR.

Тя не очаква да има проблеми с машинното гласуване, тъй като вотът е само за парламент. По думите на члена на Обществения съвет към ЦИК машините са много ефективни при вота в чужбина. 

"Не очакваме промени при гласуването зад граница. По данни на МВнР ще има около 800 секции. Машините в чужбина сработиха доста добре. У нас са разчетени да обслужат малък брой избиратели, с една машина реално могат да гласуват над 1000 човека, тази възможност се използва много добре в чужбина", уточни Румяна Дечева.

И на тези избори смесен вот ще има в секциите под 300 избиратели. Там гражданите ще могат да гласуват с хартиената бюлетина. Дечева отбеляза, че по много сигнали до прокуратурата на предишни избори не е имало реакция и проверка.

"Там, където в една секция има възможност за гласуване с хартиена бюлетина и машина, прокуратурата отказа да провери дали случайно в кутийките с изрезките не са попаднали бюлетини от някъде другаде. Само хартиеният вот създава усещане за купен вот. Неслучайно и в чужбина се налага терминът "българска въртележка". Поради бедност, неинформираност, ниската политическа култура тази въртележка се прилага - някой получава бюлетина от СИК и поради това, че гласуваме не зад ниски паравани, а в стаички, в които можем да подменяме и изнасяме бюлетини, се създават условия за нередности. Докато това не се промени, по различни начини все още ще имаме съмнения, че това е възможно", обобщи гостът.

Дечева уточни също, че Изборният кодекс трябва да се осъвремени с оглед на машинния вот. 

"Машините не решават всички проблеми, основният проблем е ниската политическа култура, защото отиваме на избори като на футболен мач и конкурс по красота", каза още тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Има манипулация на софтуера. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
Доктор Хук
преди 1 година
Г-жо Дачева,машините са взети под наем от ВЕНЕЦУЕЛА !!!!!!! и броячите са на Мадуро,това се отнася за 70% от машините в чужбина.Софтуерът е от там.Машинно гласуване=максимата на Сталин,не е важно кой гласува,а кой брой.Един средно грамотен програмист може с такава машина да направи шопска салата за 2/две/минути. Сигнализирай за неуместен коментар