Демерджиев: МВР започва да работи по предотвратяване на хакерски атаки на изборите

"Ще бъдат оказани конкретни действия и ако има някъде неизпълнение, ще се търсят последици за това", заяви той

09.08.2022 | 16:07 Редактор: Ирена Бакърджиева
Демерджиев: МВР започва да работи по предотвратяване на хакерски атаки на изборите

"МВР в максимално съдействие със службите - в това чило службите на МВР и ДАНС, започва да работи по предотвратяване на евентуални хакерски атаки при организацията и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври". Това каза служебният вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след работната среща при президента Румен Радев с представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на вота на 2 октомври.

Демерджиев информира, че днес МВР ще издаде указания до всички представители на държавната администрация и ръководители на ведомства как да пазят своите системи от хакерски атаки. "Понеже явно не са се поучили от ситуацията с "Български пощи" и никъде не са предприети действия, каквито е необходимо да се предприемат, сега ще бъдат оказани конкретни действия и ако има някъде неизпълнение, ще се търсят последици за това", коментира Демерджиев.

Той отново каза, че ще бъде използван целият ресурс на МВР и на службите, с които си взаимодейства, за прекратяването на практики за купуване на гласове. "Искаме да намерим и изправим пред правосъдието тези, които са отговорни за купения, корпоративния и всякакъв вид манипулиран вот", добави министърът.

Попитан за практиката от предишни избори да бъдат привиквани партийни активисти и да им се съставят предупредителни протоколи, Демерджиев коментира, че зависи от данните. "Ние няма да викаме партийни активисти, за да ги предупреждаваме, но ако има данни за лица, които извършват правонарушения, престъпления или се готвят да извършат такива, ще викаме", посочи той. "Но партийни активисти няма да викаме, не се притеснявайте за това", допълни министърът. "Мотивирани сме да осигурим равни и честни условия на всички участници в изборния процес", каза той.

"Има разстановка колко служители на МВР ще участват в организацията на изборите, но ситуацията е много динамична", посочи Иван Демерджиев. Той добави, че МВР има много отговорности, мигрантският натиск се засилва с всеки ден в момента. "Така ще направим, че да изтеглим хора от границата, на тяхно място да вкараме хора от Министерството на отбраната и да обезпечим максимално необходимия личен състав, който да позволи не само провеждане на изборите, но и дейностите по установяване и наказване на хората, отговорни за купения и манипулирания вот", каза служебният министър, цитиран от БТА.

На въпрос как оценява ареста на бившия премиер Бойко Борисов, Иван Демерджиев коментира, че не би направил такъв арест. "Не очаквайте от мен незаконни арести. Арести трябва да се правят само тогава, когато са налице законовите предпоставки за това, независимо на кого", посочи Демерджиев и добави, че не иска да коментира чужди действия, а за своите винаги ще носи отговорност. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК