България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Експерти: Вкараха ни в икономическа война, обречени сме на скъпа и студена зима

Според Пламен Павлов трябва да се започнат преговори с "Газпром", а Явор Куюмджиев изтъкна, че газохранилището в Чирен не е решение на проблема

08.08.2022 | 09:16 Редактор: Теодора Патронова

Миналата седмица правителството анонсира план за оздравяване на "Булгаргаз" – към момента дружеството не разполага с достатъчно средства за закупуване на необходимите количества природен газ. Очакванията са тази финансова нестабилност да доведе до редица проблеми по веригата доставки – разплащане – енергийна обезпеченост. 

"Интерконекторът с Гърция има голямо и истинско значение, когато бъде построен терминалът в Александруполис. Тогава този интерконектор ще има истински смисъл, защото ще можем и като съсобственици да си доставяме собствен втечнен газ. Но дотогава дали ще минава оттам азербайджанският газ или през сделки, единствената разлика е, че към момента 30% от този газ се купува на цената на договора, а другите проценти на пазарна цена", коментира бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в "България сутрин".

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов смята, че много се политизира темата за интерконектора. Той подчерта, че се политизира икономиката и сме вкарани в икономическа война. 

Куюмджиев посочи пред Bulgaria ON AIR, че за пореден път някое от енергийните дружества ще бъде инжектирано с пари от бюджета или от БЕХ, само че за първи път се прави за "Булгаргаз". Според него това огромно задлъжняване на енергетиката пак ние ще го платим, рано или късно.

Според его поредица от глупави решения на европейско ниво са довели до сегашната криза, а те са били умножени от още по-глупави решения от предишните управляващи - обричат ни на скъпа и студена зима

"Купуваме газ, който е на вторичен пазар. Ние купуваме от Турция, Гърция, остава да започнем да купуваме от Сърбия руски газ, който преминава през нашата газова транзитна система и после ние го купуваме. Този щаб трябва да прегледа какво трябва да се направи, за да може да не се повтаря това вторично купуване на природен газ. Задължително трябва да се започнат преговори с "Газпром" за тези обеми неползван газ, които ние сме платили. Трябва да помисли този щаб не е ли добре да направи така, че пазарът да бъде конкурентен - нека да има втечнен и тръбен газ и те да бъдат обект на конкуренция", обърна внимание Павлов. 

Куюмджиев обясни, че има два проблема, свързани с газохранилището в Чирен - то е малко и би осигурило зимното потребление за около 40 дни, ако газът спре; вторият проблем е, че в момента то се пълни на високи цени, а това ще се върне като бумеранг, когато трябва да се наложи да се изпомпва газ, и ще увеличи цените през зимния период.

По думите на Павлов газохранилището не е решението на проблемите през зимата, а е източник, който осигурява балансиране на системата на "Булгартрансгаз". 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК