България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Министър Денков: Няма да остана в новия служебен кабинет

Необходима е още по-голяма грижа за новите учители в системата, смята министърът

29.07.2022 | 09:24 Редактор: Теодора Патронова

В следващите дни се очаква президентът Румен Радев да назначи служебно правителство. Какво наследство оставя в Министерството на образованието акад. Николай Денков?

За предстоящите избори и управлението на държавата

"Няма да остана в служебния кабинет. Досега съм участвал в 4 служебни кабинета, стига толкова. Трябва да дойде и ново поколение, което да управлява тази система. Нямаше разговори, защото аз се включих в ръководството на "Продължаваме промяната". Това е осъзнато решение. С включването в това ръководство беше затворен пътят към влизането в служебни кабинети", съобщи министърът на образованието акад. Николай Денков в "България сутрин".

Той смята, че изпускаме много възможности - когато има управляващо мнозинство много бързо могат да се приемат важни закони, но когато се разпадне коалицията всичко се блокира. Министърът обърна внимание, че е изключително важно на следващите избори да стигнем до стабилна конфигурация, която да може да управлява устойчиво. Според него "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП са имали много добра комуникация, проблемът е бил с четвъртата партия, при която всякакви опити за комуникация не са довеждали до решение. 

"Важно е да се увеличи комуникацията с избирателите. Ние трябва да повишим избирателната активност. Следващият парламент трябва да бъде представителен. Най-голямата опасност е да няма достатъчно комуникация между кандидатите за народните избиратели и техните избиратели", заяви акад. Денков. 

"Има пряка връзка между наличието на корупция и на големи схеми за отклоняване на средства и благосъстоянието на хората. През последните месеци показахме, че ако бъдат блокирани тези канали за изтичане на стотици милиони левове годишно, то тези средства се насочват към хората. Това са средствата, с които ние увеличихме бюджета на образователната система, пенсиите на хората и здравната система", изтъкна той.

Най-големите му успехи като министър на образованието

"Много неща могат да се отчетат като успех. Вече споменах доброто финансиране на образователната система. Това беше приоритет през цялото време. Нямам предвид само заплатите на учителите, които бяха увеличени два пъти, а и безплатните детски градини. Ще има много дългосрочни последствия от промените, свързани с деполитизацията на училищната система. Ние това лято ще проведем над 400 конкурса за директори, които ще протекат по съвсем различен начин", каза министърът пред Bulgaria ON AIR

Промените в учебните програми

Денков обясни, че има няколко важни дейности относно учебните програми - завършен е етапът на прегледа къде са проблемите. Предстои да се направи списък на предлаганите промени и те да бъдат вкарани в действие, следва промяна на учебниците. Според министъра има проблеми в програмите, но по-големи са проблемите в учебниците - има много тежък академичен език, липсват примери, не е достатъчно отделено времето за усвояване на знанията. Ще е необходима промяна на указанията как се пишат и как се утвърждават учебници, което ще отнеме време. 

"Там, където ще отпада материал, има няколко такива случаи, където се предлага да отиде в допълнителните предмети или в профилираната подготовка, това може да стане веднага. Просто се казва на учениците този раздел няма да ги учите. Това се прави в случаите, в които се преценява, че материалът не е достатъчно подходящ за възрастта на учениците. Тази промяна може да изисква две-три години. Ако местите част от предмета от едно място на друго, вие трябва да имате цялата картина, за да кажете как ще го направите, за да могат всички промени да влязат в действие", поясни акад. Денков. 

Ваканциите на учениците

По думите му се създава много по-равномерен ритъм на обучение и почивка, така че през ноември, коледната, междусрочната и пролетната ваканция да има поне по 4-5 дни, за да могат да си починат децата и учителите. Той добави, че е важно да има баланс в учебните и неучебните дни. 

Системата на висшето образование

"Всяко нещо, което предлагаме в областта на висшето образование, среща съпротива, която показва може би някакви страхове, но те са неоснователни. Ние предлагаме методика за доброволно обединение на висши училища. Не знам защо има такава съпротива. Системата на висшето образование трябва да бъде малко по-отворена за промени, защото няма как да се подобрим, ако не се променим", отбеляза акад. Денков. 

Учителските заплати

"Всички наблюдения, които имам, показват, че учителските заплати на това ниво, което поддържаме, е достатъчен стимул, за да влязат кадри в образователната система. Това, което е необходимо, е да въведем още по-голяма грижа за новите учители. Има една доста интензивна подмяна на поколенията в образователната система. До скоро преобладаваха хората, които са в предпенсионна и пенсионна възраст. Обсъждаме с колегите промяна в обучението на педагозите в университетите. Това, което очевидно липсва, е повече практика", коментира министърът. 

Денков препоръча на следващия министър на образованието да осигури приемственост и да развие свободно идеите си за образованието. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК